Govor

Sladjana Ješić

Hvala za besedo, gospod predsednik. Lep pozdrav vsem!

V Zakonodajno-pravni službi smo pripravili pisno mnenje, in sicer dne 24. 4., v katerem smo izpostavili pomisleke ustavnopravne, pravno sistemske in zakonodajno tehnične narave. Na podlagi našega mnenja so bili vloženi amandmaji poslanskih skupin koalicije in pa posredovana so bila dodatna pojasnila k predlogu zakona s strani Ministrstva za infrastrukturo.

Glede amandmajev lahko ugotovim, da v bistvu v večji meri naše pomisleke odpravljajo. V manjši meri, kjer jim pa ne sledijo, bi pa izpostavila to 10. točko drugega odstavka 84.c člena, kjer še naprej ostaja dikcija, da letalski prevoznik zbira informacije o drugih morebitnih posebnostih, povezanih s potnikom. Ker je v obrazložitvi amandmaja zapisano, da se ne more predvideti kaj bo prevoznik vpisoval je v bistvu obseg podatkov, ki jih bo letalski prevoznik zbiral, ostaja nepredvidljiv, kar je sporno z vidika 38. člena Ustave in pravice do informacijske zasebnosti.

Glede dodatnih pojasnil, tudi ta smo proučili in lahko rečem, da predstavljajo dodatno obrazložitev k predlogu zakona in jih v bistvu sprejemamo. Hvala.