Govor

Bojan Kumer

Hvala lepa, gospod predsednik. Spoštovane članice, spoštovani člani odbora. Dovolite, da na kratko predstavim predlog in pa dopolnitve Zakona o letalstvu, ki so pripravljene zaradi implementacije dela vsebin direktive Evropske unije 2016/681, ki zavezujejo letalske prevoznike k pošiljanju podatkov iz sistema rezervacije letalskih vozovnic, tako imenovani PNR sistem policiji in določanje katere podatke je potrebno poslati, na kakšen način, v katerih primerih ter kdaj in komu posredovati predmetne podatke. V okviru dopolnitev zakona se predpisujejo tudi kazenske sankcije za letalskega prevoznika in druge pravne osebe, samostojne podjetnike, posameznike oziroma posameznike, ki samostojno opravljajo dejavnost kadar v okviru svoje pridobitve oziroma registrirane dejavnosti opravijo rezervacijo za potnike v rednem in posebnem zračnem prevozu ter pristojni organ za izvajanje kazenskih določb. V okviru dopolnitev zakona o nalogah in pooblastilih policije je bila sprejeta pravna podlaga za obdelavo in uporabo podatkov o letalskih potnikih s katero je policija dobila novo policijsko pooblastilo, na podlagi katerega lahko zbira, hrani, obdeluje in uporablja podatke o potnikih za redni in posebni zračni prevoz od letalskih prevoznikov, ki svojo prevozno dejavnost opravljajo iz tretjih držav ali iz držav članic Evropske unije na ozemlju Republike Slovenije in v obratni smeri oziroma z vmesnimi postanki na ozemlju Republike Slovenije.

Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o letalstvu je dopolnjen tudi s kazenskimi določbami veljavnega zakona, torej so globe, ki so v veljavnem zakonu določene v tolarjih spremenjene v evrih.

Na podlagi mnenja Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora k predlogu zakona so predloženi tudi predlogi amandmajev k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o letalstvu, kjer pa nismo povsem sledili mnenju Zakonodajno-pravne službe, pa smo le-te dodatno obrazložili. Toliko zaenkrat. Hvala.