Govor

Tilen Božič

Spoštovana predsedujoča, hvala za besedo. Spoštovane poslanke, poslanci in tudi ostali prisotni!

Glavni cilj sprememb, ki jih imate na mizi so v bistvu v uskladitvi s predpisi Evropske unije, kar se tiče predpisov s področja priznavanja poklicnih kvalifikacij, ki jih tudi urejajo direktive. Podrejeni cilj je pa tudi ena manjša korektura, ki se pa veže na osebne podatke oziroma varovanje teh in zagotavljanje pravnih podlag za to, da se lahko s temi upravlja.

V zvezi z implementacijo direktive je bilo ugotovljeno, da so določena manjša neskladja. Na ta so nas opozorili v okviru dveh opominov, naknadno je potem prišel še eden in dejansko so te rešitve, ki so sedaj pred vami, namenjene predvsem temu, da bi se zagotovila večja skladnost, se pravi z direktivo, tudi večja varnost strank v postopku in tudi pravna jasnost opravljenih postopkov priznavanja pri poklicnih kvalifikacijah. Kar se tiče morebitnih finančnih posledic, ta novela ne predvideva, da bi nastale kakšne posebne finančne posledice.

Kar se tiče pa konkretno k rešitvam, kot sem že omenil gre za nekako dva razloga za spremembe. Eno je… se pravi implementacija oziroma izboljšanje implementacije ene izmed direktiv. Druga zadeva pa tudi skladno s predpisi s področja varovanja osebnih podatkov. Kar se tiče osebnih podatkov, se pravi gre tukaj za zagotavljanje pravne podlage pristojnim organom, da lahko tudi te evidence vodijo. Kot veste, mora biti to urejeno na ravni zakona.

Od tu naprej na pa rešitve, ki se tičejo skladnosti z direktivo 2005/36/ES. Kot sem že omenil, da dejansko gre za večjo pravno varnost, gre tudi za nekako povečano pregledanost, oziroma temu se reče učeno transparentnost in jasnost in od tu naprej tudi manjšo odpravo nekaterih nepotrebnih administrativnih ovir, katerih se bodo najbrž razveselili predvsem tisti, ki so jim se pravi, kadar opravljajo določene čezmejne storitve ali pa delajo v tuji državi, tisti, ki se teh kvalifikacij poslužujejo. Tako da teh sprememb je pet, pa bi začel kar s prvo. Prva reč je poenostavitev dostopa do upravljanja reguliranega poklica v primeru izdaje evropske poklicne izkaznice za namen trajnega opravljanja poklica in tukaj seveda tudi izključen razlog za omejitev samo v tem, če so v državi članici gostiteljici že pred uvedbo evropske poklicne izkaznice za določen poklic, veljale zahteve za registracijo ali drugi nadzorni postopki.

Kot drugo je tudi zaveza, seveda je notri za pristojne organe, da hkrati z obveščanjem drugih držav članic Evropske unije glede prepovedi opravljanja poklica strokovnjakov o tem hkrati in seveda pisno obvestijo tudi strokovnjake. Se pravi, da tudi tiste, ki se jih to neposredno tiče, razpolagajo s to informacijo takoj, ko je ta na razpolago.

Kot tretje se zagotavlja bolj ugoden položaj stranke, ker se spreminja razlog za podaljšanje roka za avtomatično izdajo evropske poklicne izkaznice in se tega omeji samo na dva ključna razloga: eno je javno zdravje, kot drugo pa varnost prejemnikov storitev.

Kot četrta zadeva je pri vodenju postopkov priznavanja poklicnih kvalifikacij dolžnost pristojnih organov, da navežejo stik z ustreznimi pristojnimi organi v drugi državi članici, kadar prosilec ne more priskrbeti informacij o svojem usposabljanju. Se pravi, kadar je udeležen v postopku ima morebiti težave s tem, da bi pridobil v svoji izvorni državi dokazila, da dejansko izpolnjuje določene pogoje, je potem organ te države članice dolžan v izvorno državo opraviti poizvedbo in ta dokazila priskrbeti sam.

In kot zadnja reč, da se zagotavlja lažje opravljanje čezmejnih storitev, ker morajo pristojni organi na podlagi prijave ponudnika storitev, avtomatično začasno registrirati strokovnjake oziroma to poslati strokovnemu združenju ali zbornici. Ta zadnja je tudi posebej zanimiva za nas, ker kot veste Slovenija ima kar veliko, se pravi, če se pogovarjamo o čezmejnem izvajanju storitev, primerov, ko se te storitve izvajajo, kar pomeni, da bo tudi, se pravi kar se tiče koristi za tiste, ki storitve čezmejno opravljajo, tukaj nek interes tudi Republike Slovenije izražen.

Naj bo to za začetek dovolj. Sem pa seveda tukaj tudi na razpolago za dodatna pojasnila s sodelavci.

Hvala.