Govor

Jani Ivanuša

Hvala lepa, predsednik. Lep pozdrav vsem prisotnim, še posebej gostom.

Pred nami imamo t.i. pomurski zakon, ki je zaživel leta 2010 z znamenito pisarno s fikusom in tako dalje, ampak dobro. PO tolikih letih se vseeno neki rezultati kažejo, posebej gospod državni sekretar je nanizal podatke celo do leta 2015. Govori o 2018. 99 milijonov neto milijonov čistega dobička. Dobro, milijarda in 100 iz OVE in tako dalje. So neke firme, ki so omenjene, seveda so pa še bi lahko rekli, da jih dosti manjka. Mislim, da je to poslansko vprašanje postavil gospod Horvat na eni prejšnji seji Državnega zbora, celo predsedniku Vlade, gospodu Šarcu, čeprav takrat so bili bolj posplošeni odgovori gospoda predsednika Vlade.

Vseeno se mi je enih par vprašanj postavilo. Se pravi, vi ste govorili gospod Cantarutti bolj kaj vse je bilo, ampak jaz pa ne zasledim, koliko novih družb je bilo ustanovljenih s tem zakonom. Govorilo se je, da se sama delovna mesta, da se je zaposlovalo, da se je sofinanciralo to poslovanje. Mene pa zanima novi poslovni subjekti, če so nastali? S tem, koliko jih je bilo? Pa koliko je teh delovnih novih mest? Vi govorite delovnih 900, ampak zdaj ali so to novi subjekti nastali ali so to nastali na obstoječih subjektih poslovnih? Pa me zanima, kako tudi merite ustvarjanje novih delovnih mest? To me zanima, kako jih merite? To.

Me zanima tudi… zdaj sicer je to bolj kmetijski del, ampak vseeno vedno smo govorili: »Pomurje je žitarica Slovenije.«, pa me zanima kmetijska zemlja ob meji, slovenski meji – a je še slovenska? A je to ta razvoj, ki ga merimo ali beležimo? To.

Pa potem me zanima, kako boste mlade zadrževali v Pomurju, ki delajo v Avstriji? Kako ste jih do zdaj zadrževali, če ste jih sploh? To me zanima, ker izredno težko je biti konkurenčen z avstrijskimi prihodki, daleč od tega.

Bi pa še rekel, kakšne dejavnosti – vprašanje, kakšne dejavnosti so bile, pritegnile gospodarske dejavnosti s tem zakonom? In tudi zdaj kolikor razumem, ta se zaključuje – ali bo sprejet novi zakon ali kako, nisem tega najbolj razumel, kako se bo nadaljeval.

Me pa tudi zanima glede naših treh občin – Ormož, Sveti Tomaž in Središče ob Dravi. One so bile nekako zapoznelo v bistvu evidentirane v tem pomurskem zakonu. Pa me zanima, ker iz teh krajev izhajam – kakšni so bili učinki vseh teh treh občin, če so sploh imele kaj pomurskega zakona? To mislim, da je to to. Če je gospodarstvo ključ razvoja, bomo videli.

Hvala lepa za odgovore.