Govor

Branko Tomažič

Hvala za besed.

Komisija za lokalno samoupravo in regionalni razvoj in Komisija za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sta na skupni seji v petek soglasno podprli predlog zakona, s čimer bo končno oddana možnost hitrejšega ukrepanja brez večjih alternativnih postopkov. Ob tem državni svetniki poudarjajo, da je treba ob interventnem odvzemu rjavega medveda in volka iz narave v prihodnje upravljati s tovrstnimi stvarmi v smeri ohranjanja števila zveri na vzdržni ravni, ki zagotavlja sobivanje z človekom. Na nujnost čimprejšnjih intenzivnejših posegov v populacijo medveda in volka z namenom preprečitve nadaljnjega večanja populacije v Državnem svetu opozarjamo že dlje časa. Tudi v okviru lanskoletnega posveta o upravljanju z velikimi zvermi že dlje časa se namreč ugotavlja taka številčna populacija medveda in volka, ki neomogoča strpnega sobivanja, ampak povzroča vse več konfliktnih situacij in spodbuja strah med kmeti in ostalimi prebivalci na podeželju. Zaradi pogostejšega pojavljanja medveda na šolskih poteh se povečujejo tudi pritiski na občine, da zagotavljajo več šolskih prevozov. O podpori predlogu zakona sta Komisija za lokalno samoupravo in regionalni razvoj in Komisija za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano podprli pobudo Kmetijsko-gozdarske zbornice v Sloveniji za amandma k 3. členu. Predlagata, da ga vaš odbor prouči in ga sprejme kot svojega, če oceni, da je dopolnitev potrebna, zaradi jasne opredelitve, da se poleg interventnega ukrepanja izvaja tudi načrtovano upravljanju z rjavim medvedom in volkom.

Na obeh komisijah je bilo izpostavljeno še naslednje razmišljanje. Uvod v ustavni zakon je zelo dobro napisan in zelo dobro predstavljen. Tukaj precej mislimo na gostoto, ogrožena življenja ter ogroženo premoženje. Beseda sobivanja ni pravilna, saj človek in zver nista nikoli skupaj živela. Človek v svojem okolju, zver pa v gozdu. Kamor smo zahajali tam smo ga tudi spoštovali in mu nismo delali krivic. Zveri je preveč za naš prostor, zato se uriva v naše bivalno okolje in se ga počasi navajajo, kar ni pravi, vemo kaj se dogaja okoli naših naseljih. Vprašanja so pa tudi bila zakaj nismo zaščitili kmete na Blokah in Cerkljanskem, saj je obstoječa zakonodaja to narekuje in omogoča. Zakaj interventna skupina ni odreagirala, ko je bila večkrat poklicana, ko so bila ogrožena človeška življenja? Kdo je odgovoren, če pride do najhujše poškodbe človeka? Kdaj je človek ogrožen in premoženje ali takrat, ko je napaden ali pa takrat, ko mu medved ali volk hodita okoli hiše ali do njihovih živali? Kako lahko država pristojni dopustimo, da kmeti na Blokih ponoči lastnoročno z golimi rokami odvračajo volke od svoje živine. Zakaj kmetu ni onemogočena ustavna pravica in svoboda gibanja in dela? Odločba, ki je bila dana za odlov dveh medvedom je tako napisana, da najbrž do odlova ne bo prišlo, ker so prevelike omejitve in tudi sam zakona bo težko se izvajal, ker so omejitve prehude v / nerazumljivo/, ko bo volk na potezi, ko bo poškodba, kdo bo stražil. Vse preveč dane so velike kazni, če bo slučajno lovec zagrešil in ustrelil starega volka. V letih ministrovanja Cirila Smrkolja smo ponudili nekaj medvedov v Švico pa je veleposlanik takrat rekel: »Radi bi jih prevzeli, vendar moramo izvesti referendum tam, kjer jih bomo naselili«. Kaj pa pri nas? Jaz mislim, da preveč razni ljudje iz Ljubljane razmišljajo kako bi morali z medvedi in volkovi živeti, ljudje na podeželju so pa manj vredni ali pa prepuščeni sami sebi kje je to naša država, ki bi morala zaščiti te ljudi?

Če dam še par misli o civilnih iniciativah se sprašujejo kdo je odgovoren, da je prišlo do takega stanja in zakaj je prišlo do takega stanja. Najbrž bo treba tudi kakšne kadrovske premike. Ali se to nalašč dela, da se populacija volka in medveda prekomerno širi? Najbrž ste še to imeli večkrat v informacijah, da mi imamo preko 1200 medvedov, volkov skoraj 90. Ena Italija, ki je tako velika ima 60 volkov, ena Avstrija ima 35 medvedov, Italija 60 medvedov. Naš prostor enostavno ne prenese in sobivanja ne more biti. Če gremo v tiste čase leta 1994, ko ni bilo takih problemov, je bila številčnost mnogo manjša. Naš prostor ne prenese take številčnosti. Hvala.