Govor

Hvala za besedo, predsednik. Vsem skupaj lep pozdrav. Ker je gospod Jurša odsoten, ga nadomeščam in bom prebral to uvodno obrazložitev.

Uvodoma želim poudariti, da je predlog odloka o spremembi 11. člena odloka o notranji organizaciji, delovnih mestih in nazivih služb Državnega zbora podpisalo vseh 90 poslank in poslancev. Drži pa, da smo pobudniki za spremembo bili v naši Poslanski skupini DeSUS, ki sodi med najmanjše v Državnem zboru. Podobne pobude so bile dane že v prejšnjih mandatih, ki pa niso bile pripeljane do sprejetja.

Strokovno in administrativno pomoč poslancem nudijo javni uslužbenci. Število slednjih je po pravilih zapisanih v tem odloku odvisno od velikosti poslanske skupine. Financiranje sprejetega števila strokovnih sodelavcev v odloku pa se izvaja iz proračuna Državnega zbora. Glede na velikost poslanske skupine je tako zaposlenih različno število javnih uslužbencev, kar za manjše predstavlja večjo obremenitev ob predpostavki, da je obseg dela enak.

Do predloga za spremembo akta, ki ureja organizacijo delovnih mest v poslanskih skupinah, je prišlo iz vseh strani. Pokazala se je potreba, da po bolj enakomerni in ustrezni porazdelitvi strokovnega dela, istočasno pa tudi posodobitev opisa del, ki so stalno potrebna znotraj poslanskih skupin.

Na podlagi tega dodajamo stalno in sistematizirano delovno mesto strokovnega sodelavca – svetovalec za odnose z javnostmi. Pred 15 leti, ko je bil odlok prvič sprejet, ni bilo zaznati potrebe po stalnem zagotavljanju vezi med poslanskimi skupinami, političnimi strankami in različnimi javnostmi. Sodelovanje s slednjim pa se je v zadnjem obdobju postavili v ospredje sleherne poslanske skupine. Informiranje javnosti o delu poslank in poslancev je namreč ključno za ažurnost in seznanjanje in s tem potrditev našega skupnega dela.

Naslednja sprememba, ki jo predlagamo v odloku je predlog, da se variantno doda tudi v 11. členu še delovno mesto vodja pisarne. Sedaj je namreč zapisano samo delovno mesto referenta. Znano pa je, da v poslanskih skupinah administrativne, organizacijske in strokovne naloge za vodjo poslanske skupine, sekretarja in celotno poslansko skupino opravlja javni uslužbenec oziroma uslužbenka na delovnem mestu vodja pisarne. Te naloge so opredeljene v pravilniku o notranji organizaciji in sistematizaciji delovnih mest v službah Državnega zbora. Tako da v tem primeru se obravnavani odlok usklajuje z omenjenim pravilnikom. Hvala lepa.