Govor

Nevenka Ribič

Hvala za besedo. Spoštovani predsedujoči, poslanke in poslanci, vsi prisotni! Dovolite mi, da predstavim izhodišča za udeležbo delegacije Republike Slovenije na Svetu Evropske unije za splošne zadeve 25. 6. 2019 v Luksemburgu.

Romunsko predsedstvo je na dnevni red junijskega zasedanja Sveta za splošne zadeve uvrstilo naslednje točke dnevnega reda: Pod točko A sprejetje zakonodajnih in nezakonodajnih zadev. Gre za glasovanje in pri tem se razprava ne pričakuje.

Informiranje s strani predsedstva o napredku na področju kohezijskega zakonodajnega svežnja in načrtih za naprej. Tudi tukaj razprava ni predvidena. pretežnega dela kohezijskih sredstev. Slovenija bo pri rešitvi tega problema vztrajala.

Glede navezave kohezijske politike z evropskim semestrom Slovenija to navezavo z vsebinskega vidika pozdravlja. Meni, da mora biti navezava učinkovita brez dodatnih administrativnih bremen katerim nasprotujemo, upoštevati pa je treba teritorialne posebnosti in pristojnosti posameznih držav članic in partnerski odnos med državami članicami in Evropsko komisijo.

Glede same vsebinske navezave bo Slovenija ocenila, da se ta navezava dejansko že zgodila s prilogo D poročila o državi in pa z dodatnim priporočilom za investicije v specifičnih priporočilih Evropske komisije. Ob tem pa bom izpostavila, da to razumemo kot začetek samega procesa programiranja in pogajalsko izhodišče, ki ga bomo proučili in se temu tudi ustrezno odzvali. Hvala lepa.