Govor

Tilen Božič

Spoštovani predsedujoči, hvala za besedo! Spoštovane poslanke in poslanci in ostali prisotni! Poseben pozdrav tudi evropskemu poslancu. Upam, da je to začetek nove prakse in da bodo evropski poslanci se pogosto udeleževali te seje, ki je pomembna. Posebej sem zadovoljen tudi zato, ker naša točka, ki jo imamo se tiče tudi enega lahko rečem povezana z vašim novim delovanjem, vsaj preko medijev sem zasledil, da ste član Odbora za zaposlovanje tako, da bodoče sodelovanje upam, da bo dobro.

Sedaj pa k točki dnevnega reda. V ponedeljek 8. julij bo zasedanje Sveta Evropske unije za zaposlovanje, socialno politiko, zdravje in varstvo potrošnikov tokratno zasedanje sicer izredno razlog so pa seveda volitve v Evropski parlament, ki so nekoliko spremenile dinamiko delovanja. Kot glavna točka dnevnega reda bo odobritev priporočil državam članicam v delih, ki se nanašajo na pristojnosti sveta Epsko ter vseh ostalih dokumentov, ki to spremljajo. Kot druga točka bodo tudi opravljene razprave oziroma dve razpravi in sicer o ekonomiji blaginje ter o dolgoročni strategiji na področju podnebja, ki jo je komisija sprejela novembra lani. Slovenija bo v osrednji intervenciji podprla pristop kot ga predlaga finsko predsedstvo, saj je že v dosedanjih stališčih vztraja, da so socialne politike in to v najširšem pomenu besede in ekonomske politike medsebojno povezane in so odvisne. To je treba tudi nadalje krepiti tako na nacionalni kot tudi evropski ravni. Le s spodbujanje produktivnosti, ki jo zagotavljajo zadovoljni in dobro usposobljeni zaposleni je mogoče doseči blaginjo v družbi. Izpostavili bomo tudi, da je treba razmišljati o prihodnjih ukrepih za zaščito trga dela in delovnih mest v časih krize ter okrepiti rast produktivnosti kot pomembnem gradniku pri zniževanju razlik med državami članicami in tudi, kar se tiče prihodnjih izzivov staranja. Zasedanje sveta se bo tokrat udeležil Tudi generalni sekretar OECD, gospod Gurría, ki bo predstavil študijo o ekonomiji blaginje.

V razpravi o dolgoročni strategiji na področju podnebja bo Slovenija v intervenciji izpostavila stališče kot ga je potrdila vlada v zvezi z dolgoročno podnebno strategijo. Slovenija ambiciozne podnebne cilje podpira, ob tem bo poudarila, da se vlaganja v znanja in spretnosti delavcev ter tehnološki razvoj in vlaganje v znanost, ključnega pomena za preboj pri doseganju cilja podnebne nevtralnosti. Prav tako bo oblikovanje ustreznih zaposlovalnih in socialnih politik zahtevalo usklajevanje med različnimi resorji. Pomembno vlogo bodo morali odigrati tudi socialni dialog in na splošno sodelovanje med gospodarstvom in institucijami na trgu dela. Le tako bodo tudi odzivi pravočasni in kakovostni z vidika varnosti delavcev.

Kot tretje naj omenim, da bo tam tudi delovno kosilo, na katerem bo svet opravil razpravo o evropskem semestru in ekonomiji blaginje. Razprava bo naslovila prepletenost evropskega semestra, ki je ključno orodje za krepitev medsektorskega sodelovanja pri povezovanju gospodarskega uspeha in politik blaginje. Pojem ekonomije blaginje naj bi omogočil boljše razumevanje, kako politike blaginje, ki zajemajo socialno politiko, politiko zaposlovanja, zdravja, zaposlovanja, zdravja, izobraževanja in enakost med spoloma, spodbujajo gospodarsko rast in produktivnost in tako podpirajo fiskalno vzdržnost in družbeno stabilnost na dolgi rok. Slovenija bo v intervenciji vzpostavila, da bo okrepljeno in medsebojno prepletanje relevantnih politik omogočilo učinkovito odločanje ter, da je pri tem evropski semester zagotovo v pomoč.

V okviru točke Razno bo komisija poročala o dogajanju na mednarodni ravni na področju politike zaposlovanja in socialne politike.

To je nekako to, kar bo na tokratnem EPSCO. Za dodatna vprašanja pa razlage, sem pa tukaj na razpolago tudi s sodelavci.

Hvala.