Govor

Dušan Šiško

Podpredsednik, hvala za besedo.

Poglejte, zakon je strokovno slab. Verjetno se tega predlagatelj tudi zaveda. Avtorji tega zakona na veliko žalost nimajo razdelanih osnovnih pojmov civilnega prava. Kljub temu, da bomo zakon podprli v Slovenski nacionalni stranki, ker je dober za naše državljane. Seveda, bomo s to podporo tvegali tudi možnost, da bo kasneje Ustavno sodišče odločilo, da je zakon v neskladju z Ustavo Republike Slovenije in če pogledamo, naprej. Tukaj imamo težavo. Vlada Republike Slovenije po eni strani trdi, da migrantov ni več, po drugi strani pa danes obravnavamo novelo Zakona o nadzoru državne meje. Sprašujem se, le zakaj? In sicer, vtis, katerega daje naša Vlada v medijih je, da novega migrantskega toka ne pričakuje, da so zadeve urejene in pod nadzorom. Seveda so lahko, ker so že na Bosni začeli postavljat ograje.

Da se obvladuje situacija z migranti, je res, za tiste, ki to nasedajo. Od 300 migrantov, ko gre čez mejo, iz Bosne, jih slovenski policisti na meji pridržijo 27. Kje je pa ostalih? Kje je razlika? Nikjer ni napisano in ne ve, nihče. Potem, ocena finančnega stanja. To je številka 3, ker ni »poštevilčen« zakon, bom povedal, na kateri strani je – 3. ocena finančnih posledic predloga zakona za državni proračun in druga javna finančna sredstva, prvi odstavek, čisto na koncu piše, da bo znesek 35 tisoč na letni ravni iz naslova odškodnin. Ta znesek je za obremenitev 2 tisoč 957 nepremičnin z služnostjo. Ali veste, koliko znese po eni nepremičnini? 11 celih evrov, 11,83 evrov. Pa mi se delamo bedake! Državljani na meji se bodo smejali vsem. Odkrhnite pri migrantih, saj smo dosti denarja tam v proračun namenili, pa bo tam tisti denar šel ven. S takim zneskom ne hodit pred državljane.

Naj povem, še za konec, da te ovire, katere so postavljene na rekah, so postavljene na slovenski strani, na slovenskem bregu reke, kar pomeni, da bodo Hrvatje čez čas rekli, to je naše, Slovenci imate tako na bregu postavljene ograje, reke so naše in te ograje, ko sem že govoril na enem izmed odborov, so zaraščene. Pozimi sem se vozil po cesti iz Krškega proti Ljubljani, delavci CGP so kosili, »laksal« so tisto mrežo ob avtocesti. Pojdite si te bodeče žice pogledat kakšne so. Sploh jih ne boste videli več na določenih mestih in ko je kolega, se bom samo dotaknil njega, ko je rekel, da je 12 - če sem ga prav razumel – da je 12 mrtvih bilo v 3 letih. Glejte, to je realen podatek. Neuradno, v mrliških vežicah ležijo po 2, 3, 4 mesece, da ugotovijo identiteto in prosim, ljudje na ministrstvu, ne zavajat državljane. Hvala.