Govor

Hvala lepa.

Ja, Dušan je šel že kar v neke detajle, jaz bi se bolj fokusiral zdajle na ta predlog. Jaz moram reči, da ta predlog mi je všeč in ga podpiram. S temi petimi točkami bomo mi dobili, vsi skupaj, neko širšo sliko. Opredelili bomo probleme, tako kot je že kolegica Anja rekla in seveda, če bomo opredelili probleme, bomo o tem tudi, na nek način, našli rešitve. Jaz bi predlagal, ko se bomo pogovarjali s predstavniki romskih društev, da bi se vključilo magari noter še romske svetnike. To so ljudje, ki imajo voljo, poskušajo nekaj, tudi poznajo situacijo, seveda, kdor bo pač prišel. Mislim, da obstaja tudi zveza romskih svetnikov, ki jo vodi Rudaš, ne? / oglašanje iz dvorane/ svet, tako.

Tako da, ja, zdaj, kar se teh konkretnih stvari tiče, o katerih je kolega Dušan govoril – mi seveda imamo zakonodajo, ki je kar v redu napisana, vendar, v nekaterih primerih pa ugotovimo, da ni učinkovita, kajne? Vse te anomalije, s katerimi pač nas si seznanil, se največkrat dogajajo ravno zaradi tega, ker tisti, pa ne bom rekel romi, tisti, ki so na socialnih transferjih, pač ne morejo biti, so seveda lahko kaznovani, vendar niso izterljivi, njihove kazni niso izterljive in to je ta problem, s katerim se mi v osnovi soočamo in ko se bo povabilo, morda bi bilo dobro, tudi seveda, tako kot je že rekel, vključiti v to še center za socialno delo in pa zavod za zaposlovanje. Tukaj tudi prihaja do nekih navzkrižij. Zdaj, kakor vidim, se pripravlja nova zakonodaja – Zakon o urejanju trga dela – tam naj bi neke rešitve bile, nanizane tudi, kar se tiče romske skupnosti, torej, gre za neke dogovore, ki se bodo sklepali z trajno nezaposlenimi in pa zavodom za zaposlovanje in potem tudi, bo prihajalo do sankcije, če se ti dogovori ne bojo spoštovali, kar pomeni izbris in s tem tudi ukinitev socialnih transferjev.

Tako da, vendar na drugi strani se moramo pa tudi soočit z dejstvom, da imamo trenutno na lokacijah, kjer imamo romsko skupnost, zelo malo takih delodajalcev, ki bi bilo Rome pripravljeni sprejet in bojim se, da bo prišlo do tega, da, ko bojo Romi / nerazumljivo/ začeli iskati službo, nekateri, da je ne bojo dobili, zaradi tega, zaradi slabih izkušenj, bom rekel in potem bodo tudi upravičeni do tega, da se ne držijo dogovora.

Tako da, bi bilo dobro, jaz sem na to že opozarjal v nekih pogovorih, ki smo jih imeli, ampak da se s tem seveda tudi nadaljuje, da jih opozorimo, ker imamo izkušnje, vsaj mi nekateri, imamo tukaj izkušnje, da opozorimo tiste, ki se, pripravljajo neko novo zakonodajo ali pa, ko pač bomo izvajali neke ukrepe, kaj se bo zgodilo v teh primerih, ker toliko pa že poznamo te stvari, da vemo, za kaj se gre. Seveda pa se mi zdi nujno, nujno poleg vsega, da pa se izvzame iz nekega, bom rekel, balona varstva, takrat kadar nekdo, kdorkoli, ni važno, ali je to Rom, kdorkoli, škodi državi, namenoma, naklepno izvaja neka nezakonita dejanja, pa ni zaradi tega izterljiv, ker je na socialnih transferjih. Enostavno, tukaj gre preseči neke okvirje preseči neke ukrepe in reči to, kar je potrebno. Hvala.