Govor

Lep pozdrav na 1. seji Pododbora Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, ki se bo nekako bolj posvečal vprašanjem romske problematike in tematike.

Danes, kot rečeno, je to naša prva seja in lepo pozdravljam vse prisotne: gospoda Predrag Bakovića; predstavnika iz stranke SD, gospa mag. Bojana Muršič, ki je tudi članica, predstavnica SD, se je pač opravičila zaradi drugih neodložljivih obveznosti, pozdravljam tudi Dušana Šiška, člana, predstavnika SNS stranke, Blaž Pavlin, predstavnik NSi, se nam bo pač pridružil malo kasneje, lepo pozdravljam pa tudi podpredsednika Odbora za notranje zadeve in javno upravo, gospoda Nika Prebila, iz stranke LMŠ. Toliko zaradi, tudi magnetograma. Skratka, že v nekako na teh pripravljalnih pogovorih, za delovanje tega odbora smo se pogovarjali o tem, da bi bila naša naloga ali pa naš cilj predvsem čim bolj operativno pristopiti k aktivnostim in pomagati na vseh področjih, da bi se naredil kakšen korak naprej pri reševanju romske problematike in tematike. No in takrat smo se tudi dogovorili, da bi se pripravil morda en okvirni načrt aktivnosti vsaj za začetek. Jaz sem pač to, tako kot obljubljeno, pripravila. Seveda je to zdaj pač nabor nekih aktivnosti, ki pa, če bi se vi, spoštovani člani, z njimi strinjali, bi jih lahko potem tudi nadaljevali. Če vidite neke stvari bi bile pač osnova lahko potem za redno mesečno aktivnost. Tako da jaz bom morda vsaj prebrala teh pet, potem pa dam v razpravo, kaj mislite, pa da vidite, na kakšen način je ta koncept oblikovan.

Kot prva aktivnost menim, da se moramo sestati z Uradom Vlade Republike Slovenije za narodnosti. Zadaj tukaj vemo, da ga vodi mag. Stanko Baluh, zdaj če bo še kdo prišel, bo zelo dobrodošlo, predvsem zato, da nam jasno povejo, kje trenutno na področju te romske problematike smo in kakšne načrte imajo tudi v uradu samem. Mi velikokrat poslušamo, da so neke priprave za spremembo zakona, potem ta letna poročila. Ampak mislim, da moramo dobiti neke podrobnejše informacije, da bomo tudi mi lahko potem resneje stopili k aktivnostim. Kot drugo menim, da moramo opraviti pogovor z župani občin, v kateri prebivajo, bom rekla, v kateri je prisotno romsko prebivalstvo. To je nujno tudi zato, da vidimo ali je problematika enaka, da vidimo, kje se razlikuje in da potem lahko po posameznih področjih, tako kot smo se tudi pogovarjali, potem pristopimo k iskanju rešitev. Se pravi menim, da pač ta pogovor ne sme veljati samo nek splošen pogovor, ampak da dejansko določimo konkretna odprta vprašanja in potem na podlagi konkretnih odprtih vprašanj pa bi delo nadaljevali. Pred tem pa seveda je pomembno, da se pogovorimo tudi s predstavniki romskih skupnosti. Zdaj imamo dve zvezi. Ena je Zveza Romov za Dolenjsko, ena je pa Zveza Romov Slovenije in pa potem morda tudi s posameznimi večjimi društvi. To bi se pač v okviru naše skupine dogovorili, koga vse povabimo, ker prav je, da tudi oni povedo, kot predstavniki, kaj je pa tisto, kjer oni čutijo najbolj odprta vprašanja oziroma, kaj je tisto, kjer lahko skupaj iščemo odgovore in rešitve. No in na podlagi vsega tega, ko bi določili točna, konkretna odprta vprašanja, bi pa sledili pogovori s predstavniki ministrstev glede na posamezno temo. Zato sem jaz tukaj predlagala prvega, tisto, kar bomo prvo opredelil in potem bi tudi redno ta srečanja, pogovore organizirali, da bi videli, kje lahko stvari morda … so kje tudi zakonske, morda, kakšne druge, da vidimo, kaj lahko naredimo. In menim, da bi bilo zelo dobro, da se tudi mi kot pododbor pa malo tudi s temi stvarmi, čeprav jih poznamo, gospod Predrag Baković, Dušan Šiško, tudi jaz, vsi kar poznamo konkretno lokacije in te probleme. Ampak se mi zdi prav, da bi mogoče kot pododbor skupaj potem organizirali kakšne obiske, da vidimo kako te stvari na terenu izgledajo, pa mogoče takrat kakšno stvar lažje ocenimo ali pa /nerazumljivo/.

Toliko iz moje strani. Tako da jaz to dajem zdaj v razpravo. Ni treba, da danes sprejmemo, absolutno ne, lahko si vzamemo še čas, ampak jaz sem pač za julij mogoče še, če bo čas dopuščal, glede na sklic seje, pa potem če bodo tudi kakšne izredne seje, to ne vemo, da bi naredili še eno sejo s pogovorom s predstavniki Urada Vlada za narodnosti. Toliko iz moje strani. Zdaj pa je res beseda vaša.

Izvoli, Dušan.