Govor

Lep dober dan vsem skupaj, spoštovane kolegice poslanke in poslanci ter ostali prisotni predstavniki Vlade ter lokalnih skupnosti župani!

V Novi Sloveniji smo se odločili za sklic te seje zlasti zaradi zavedanja posledic napovedi italijanskega notranjega ministra o gradnji meje, vzpostaviti meje, ograje na naši zahodni meji. To je prvi razlog. Drugi razlog – vzpostavitev mešanih patrulj. In tretji razlog – ko se vsakodnevno soočamo s problemi, ki jih imamo na naši južni meji. Odločitev Vlade Republike Slovenije ali pa kompenzacija te odločitve glede vzpostavitve tako imenovanih mešanih patruljo ocenjujemo kot napako, ki ima lahko dolgoročne posledice. Ob tem se sprašujemo kje so pravzaprav tisti pravi razlogi za vzpostavitev tako imenovanih mešanih policijskih patrulj, zlasti nam Primorcem oziroma ljudem živečim ob meji so kakršnekoli patrulje, napovedi, gradnje ograj, zidov in tako naprej ob tej občutljivi meji, ki je v preteklosti že delila slovensko narodnostno ozemlje tudi s simboličnega vidika so te napovedi problematične. To mejo, ki smo jo leta 2004 napovedali, da jo bomo podrli s takim zanosom, ponosom, ko sta predsednik Vlade ter predsednik Evropske komisije skupaj na trgu v Novi Gorici odštevala sekunde, da je meja padla, ki jo je Churchill tudi označil za mejo, ki deli vzhod in zahod, železno zaveso, se kot kaže zaradi iracionalnih politik, skrajnih politik ponovno vzpostavlja. Če preidem k samem bistvu po poročanju medijev je bil minister za zunanje zadev Miro Cerar pred meseci v Bruslju, ko je italijanskemu kolegu, tukaj citiram medije, predlagal oblikovanje skupnih policijskih patrulj ob italijansko-slovenski meji z namenom učinkovitega preprečevanja nezakonitih prehodov. Predsednik Vlade je dejal, da je to prišlo v sodelovanju ne pa na predlog naše Vlade in to jemljem na znanje. Ampak, če ne drugega bi morali potem v medijih odločno zapise negirati, citiram: »to sem predlagal, da bomo italijanski strani zelo jasno pokazali, da si želimo krepiti zaupanje« je dejal minister. Jaz mislim, da ta izjava je nepotrebna in je zelo škodljiva, kajti mi na drugi strani lahko zaupanje krepimo na kakšen drugi način ne da soustanavljamo mešane policijske patrulje na zahodni meji. Ampak ob tem je par stvari zelo nejasnih, nelogičnih. Po drugi strani minister za notranje zadeve gospod Poklukar ob tem zatrjuje, da Slovenija dobro opravlja svojo vlogo varovanja na južni schengenski meji, meji s Hrvaško, ampak tukaj je ključno vprašanje v vsej dobri veri, če smo mi tako uspešni na naši južni meji, zakaj potem potrebujemo oziroma tudi mi pademo na to zgodbo sosednje Italije, da potrebujemo še dodatne policijske patrulje na meji z Italijo. Kot drugo, da gre za samo priznanje ali pa za napako v konceptu samopriznanja si ne morem drugače pojasniti. Za krepitev zaupanja obstaja veliko drugih še načinov, da bi Slovenija to storila s sosedo Italijo.

Slovenija je s pobudo mešanih policijskih patruljah dejansko samopriznala prvič, da razmer na južni meji ne obvladuje tako kot to govori, da ni kos številnim nelegalnim prehodom državne meje. S tem je dala na drugi strani italijanski politiki lahko tudi povod, da razmišlja o drugih še ostrejših ukrepih na meji s Slovenijo. Tudi obrazložitev, da bodo mešane patrulje zaustavljale tiste migrante, ki jim je uspelo ilegalno prečkati južno mejo ne da bi bili zajeti, kaže na priznavanje tega slabega nadzora. Jaz razumem, da določeno število migrantov tudi pri dobro varovani schengenski meji na prime pač preide čez in da preidejo v Slovenijo, ampak kljub temu ne moreš samopriznati tega. In četudi imamo težave In četudi imamo torej težave, bi morali drugače postopati, ne pa z vzpostavitvijo na našem oknu v svet na zahodni meji z vzpostavitvijo patrulj. Kajti glavna bojazen je, da bodo v očeh italijanske politike te mešane patrulje kaj kmalu postale neučinkovite in bo lahko to odločen povod za to, da samo skozi center Nove Gorice oziroma skozi Novo Gorico pa na izpostavljenih območjih se postavijo ograje. Zaradi tega smo zapisali, da mešane policijske patrulje, da so dejansko v interesu politike sosednje Italije, politike ki se zdaj goji. V interesu sosednje Italije, ne Slovenije, namesto mešanih patrulj mislim, da bi naša politika se morala odločiti, da bo Slovenija okrepila varovanje zlasti na Schengenski meji. Poraja se tudi vprašanje učinkovitosti takšnih patrulj kot jih zdaj poznamo iz medijskega poročanja pa iz odgovorov Vlade. Torej na izpostavljenih točkah bodo namreč od polnoči do sedme ure zjutraj patruljirale tri mešane policijske patrulje pod vodstvom Slovenske policije in ena pod vodstvom italijanske policije. Policijske patrulje na slovenski strani bodo sestavljene iz petnajstih policistov, med tem, ko jih bo na italijanski strani le pet. Glavna težava, iniciative mešanih policijskih patrulj pa je, da se na ta način, kot sem že dejal, ponovno vzpostavlja in aktualizira kje je meja, kako meja poteka, kdo je kje, in da se na ta način lahko začne deliti slovensko narodnostno ozemlje, kar pa bi bilo za nas Primorce, tiste ki živimo ob meji, zelo boleče. Zardi tega je ta bojazen o vzpostavitvi nadzora meje s strani Italije upravičena. Glede tudi na napovedi notranje ministra Salvinija, ki je štirinajst dni nazaj dejal, da bo Italija, če skupne mešane patrulje en bodo uspešne, v celotni dolžini meje s Slovenije postavila še ograjo. Zdaj, tukaj je še ena pomembna stvar in sicer, prejšnji teden sem predsedniku Vlade zastavil vprašanje, v odgovoru na poslansko vprašanje je dejal, citiram: »Schengen ne deluje več.« Jaz tukaj sprašujem notranjega ministra ali Schengen deluje ali ne? Kajti, potem imamo spet problem, če mi rečemo, da Schengen ne deluje več? Če rečemo, da Schengen ne deluje več, potem se vse sosede okrog nas upravičene, da karkoli kaj gradijo. To, minister, je prvo vprašanje.

Torej, jaz mislim, da mora biti Slovenija dosledna pri varovanju meja, da ne bomo imeli v prihodnje posledic na naših zunanjih meja, meja z Italijo, z Avstrijo. Z Avstrijo že imamo, z Italijo pa kot kaže, bomo lahko imeli še v večji meri. Težko bomo namreč od Avstrije na drugi strani zahtevali umik mejnih kontrol, kar počnemo toliko časa, če pa so na drugem koncu države dejansko priznali določeno stvar, in če nam že druga država gradi ograde in meje. Zaradi tega pač v Novi Sloveniji od Vlade pričakujemo odločno ukrepanje, da ne pride do vzpostavitve še ostrejših ukrepov, kot sem že dejal, celo postavitve ograje na meji z Italijo. Italija je seveda suverena država in kot taka lahko gradi, ni pa to v evropskem duhu, lahko gradi ograde, ni pa to v evropskem duhu, zato mora slovenska politika tudi Italiji poslati že napovedi, jasno sporočilo, da bi tovrstni nadzor meje pomenil veliko poslabšanje, življenje za ljudi, ki živijo ob tej meji. Zdaj, ključna vprašanja so, kaj narediti, da okrepimo južno mejo? Vlada je bila na južni meji. Predstavljali ste določene ukrepe, težko verjamem, da bo le to v zadostni meri zadostovalo, da bomo okrepili zaupanje s sosednjimi državami. Drugo je, pa še pomembnejše vprašanje, kako bo Vlada postopala proti Italiji, če se odloči za gradnjo in vzpostavitve nazaj meje kakršno smo poznali pred letom 2004. In če mi samo rečemo, da gre za notranje politično zgodbo Republike Italije, se moramo zavedati, da politika v določenih trenutkih, ko gre za skrajne politike, je lahko tudi iracionalna, in da zavoljo političnih točk lahko pride tudi do vzpostavitve mejnih kontrol meje, itd., kot nihče ni verjel Salviniju, da bo zaprl določena pristanišča kamor so ladje vozile migrante, pa jih je, pa tega nobeden ni verjel, pa jih je. Zaradi tega me zanima, kako bo Vlada Republike Slovenije reagirala na napoved Italije. Do sedaj nekega jasnega sporočila žal ni bilo. In še eno vprašanje, ki sem ga postavil predsedniku Vlade že pretekli teden, pa odgovora nisem dobil, zato ga zdaj zastavljam ministru za notranje zadeve. Ali držijo nekatere informacije, da Republika Hrvaška opušča dolžna ravnanja, ko gre za zaporo migrantskih poti, ali pa celo, da se kažejo poti, kako lažje priti v Slovenijo, da se spušča migrante in tako naprej; to so bili že tudi zapisi v nekaterih slovenskih medijih.

Spoštovani predsednik odbora, priložena sta tudi dva sklepa, ki ju ne bom bral, vsem sta na voljo in predlagam, da ju na koncu seje tudi sprejmemo. To pa je za uvod vse. Predlagam pa, da spregovorijo tudi predstavniki lokalnih skupnosti, ki so že tudi v medijih nastopali in so bili glede kakršnihkoli ograj zelo skeptični, pa tudi predstavniki policije. Hvala.