Govor

Spoštovani prisotni, kolegice in kolegi, člani odbora, vsi ostali vabljeni in prisotni! Začenjam 14. nujno sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Obveščam vas, da je z današnje seje zadržan oziroma se je zaradi ostalih službenih obveznosti ne more udeležiti poslanec Robert Polnar, Poslanska skupina Desus. Ostalih obvestil glede odsotnosti oziroma nadomeščanja zaenkrat nisem prejel.

Prehajamo na določitev dnevnega reda 14. nujne seje odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red. Ker do začetka seje odbora nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, je ta določen, kot je bil predlagan s sklicem seje.

Prehajamo na TOČKO DNEVNEGA REDA - MEŠANE POLICIJSKE PATRULJE OB SLOVENSKO-ITALIJANSKI MEJI.

Poslanska skupina Nove Slovenije - krščanskih demokratov je 4. julija letos vložila zahtevo za sklic nujne seje odbora z navedeno točko dnevnega reda. Kot gradivo k tej točki ste prejeli zahtevo Poslanske skupine Nove Slovenije - krščanskih demokratov.

V skladu s predlogi v zahtevi sem na sejo povabil predstavnike predlagatelja zahteve, predstavnike ministrstev za notranje zadeve, za zunanje zadeve, obrambo, policije, Policijske uprave Koper in Policijske uprave Nova Gorica ter župane občin, ki mejijo na Republiko Italijo. Obveščen sem, da na seji danes sodelujejo s strani Ministrstva za notranje zadeve poleg ministra, gospoda Boštjana Poklukarja, tudi državni sekretar s sodelavci, s strani Ministrstva za zunanje zadeve Dobran Božič, državni sekretar, do 10.15, potem pa nas bo moral zaradi službenih obveznosti zapustiti, ampak bo na seji sodeloval direktor direktorata, če sem pravilno razumel. S strani Ministrstva za obrambo je potrdil prisotnost mag. Miloš Bizjak, državni sekretar, s sodelavci, s strani policije generalna direktorica mag. Tatjana Bobnar, tudi s sodelavci, s strani Policijske uprave Koper Tomaž Čehovin, Policijske uprave Nova Gorica Evgen Govekar. Glede udeležbe občin pa so udeležbo potrdili dr. Klemen Miklavič, župan Mestne občine Nova Gorica, Marko Matajurc, župan Občine Kobarid, mag. Milan Turk, župan Občine Šempeter-Vrtojba, Tarik Žigon, župan Občine Renče-Vogrsko. Glede Mestne občine Koper, kjer se je župan opravičil, je prisoten Igor Rakar, vodja Službe za zaščito in reševanje. Opravičili pa so se župani oziroma predstavniki občin Ankaran, gospod Gregor Strmčnik, Občine Sežana David Škabar, Občine Bovec Valter Mlekuž, Občine Hrpelje-Kozina Saša Likavec Svetelšek. Obvestila glede potrditve prisotnosti oziroma odsotnosti pa nimamo s strani Občine Tolmin, kjer je župan Uroš Bržan, Občine Kanal ob Soči županja Tina Gerbec, Občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar, Občine Komen mag. Erik Modic in s strani Občine Brda Franc Mužič. Toliko glede tega v uvodu. S tem lahko preidemo na obravnavo zahteve. Najprej dajem besedo predstavniku predlagatelja gospodu Jerneju Vrtovcu za predstavitev oziroma dodatno predstavitev zahteve za sklic seje. Izvolite.