Govor

Bojan Suvorov

En lep pozdrav, najprej seveda v imenu ministra – minister se opravičuje, ker se danes ni mogel udeležit tega dogodka. Je v bistvu namesto njega pooblastil mene, da pridem in povem nekaj besed na obravnavano problematiko.

Torej, kot je bilo že povedano, moje ime je Bojan Suvorov in se, moram reči, že od leta 1996 ukvarjam z evropskimi sredstvi, vendar ne z razvojem podeželja. Ukvarjam se s tistim delom, ki je imenovan evropske kohezijska politika in ki seveda, kot je predsedujoči ustrezno naslovil zgodbo, lahko ukrepa tudi na področju današnje tematike, torej, digitalizacije digitalnih ukrepov na področju podeželja. Vemo, da smo že v tej finančni perspektivi kar nekaj sredstev namenili. Poznamo razpise, tako imenovane goše(?), ki jih bo kasneje verjetno predstavil predstavnik Ministrstva za javno upravo. Kar bi pa vam želel povedati pa je, da se je začelo intenzivno delo tudi na naslednji finančni perspektivi.

V okviru tega konteksta smo z predstavniki Ministrstva za kmetijstvo že na ministrskem nivoju imeli pred časom en sestanek, kjer so se začeli dogovarjati o tem, da je treba torej probleme tako podeželja kot tudi urbanih sredin naslavljati skupaj. V primeru PRP-ja in v primeru evropske kohezijske politike gre seveda predvsem za tisti del, kjer lahko naslovimo pač slovensko podeželje, ki, kot vemo, prevladuje v naši državi.

Kaj se dogaja na področju programiranja? Tako kot kolegi na Ministrstvo za kmetijstvo, smo tudi pri nas začeli s pripravo investicijskih potreb. Ne morem reči investicijskih prioritet, zaradi tega, ker smo v danem momentu pozvali tako resorje kot vse, torej ne vse, ampak obe kohezijski regiji, tako vzhodno kot zahodno kohezijsko regijo, kot tudi vsa tri združenja v Sloveniji, ki predstavljajo občinske asociacije. To so ZMOS, SOS, / nerazumljivo/ in pa ZOS, da nam podajo njihove potrebe. Evropska kohezijska politika v prihodnosti je namenjena oziroma bo šla v tri cilje. Prvi cilj je pametna Evropa, drugi cilj je zelena Evropa, tretji cilj je povezana Evropa, četrti cilj je socialna Evropa in peti cilj je Evropa bližje državljanom. Skozi vseh teh pet ciljev smo dobili potrebe, investicijske potrebe, ki se nanašajo tudi na digitalizacijo v taki ali drugačni obliki, od tega kar je ministrica povedala, da je treba izobraževati, da je treba v bistvu ljudi usposobiti za to, da bodo lahko uporabljali digitalne tehnologije do konec koncev samih digitalnih avtocest.

Z naše strani imamo pač precej napet urnik tudi z Evropsko komisijo. Mislim da, prvo izmenjavo mnenj bomo imeli že v naslednjem tednu in mislim, da se bo ta priprava naslednje finančne perspektive začela kar hitro dogajati. Toliko z moje strani.

Ker sem pa na začetku povedal, da nisem strokovnjak na tem področju, da se v glavnem ukvarjam z evropskimi sredstvi, z njihovo implementacijo, sem se danes prišel sem učiti. Zato grem tjale nazaj v zadnjo vrsto. Če bo potreba se bom javil, ampak v glavnem si bom pa zapisoval. Hvala lepa.