Govor

Janez Erjavec

Hvala za besedo. Spoštovana ministrica, spoštovani predsednik odbora, spoštovani poslanke, poslanci, seveda članice in člani Odbora za kmetijstvo, dame in gospodje. Zelo sem vesel, da vas lahko v imenu Pomurskega sejma in seveda svojem imenu pozdravim na tej izredni seji ali pa posebni seji Odbora za kmetijstvo, tukaj, v Gornji Radgoni, ki poteka v okviru letošnje 57. Agre.

57. Agra je letos v znamenju novih generacij in seveda to ne pomeni samo to, da želimo s tem poudariti, da kmetijstvo potrebuje mlade na kmetijah in na podeželju, ampak da kmetijstvo potrebuje tudi nove tehnologije, tudi govorimo o digitalizaciji, robotizaciji in tako naprej in to seveda, ta področja, obvladajo predvsem najbolje mladi. No seveda, na sejmu obravnavamo tudi številne druge teme, kot so seveda trajnostni razvoj, pa ekološko kmetijstvo, pa varna hrana, zdrava hrana in tako naprej.

Skratka, sejem Agra je, pravimo, vedno bolj slovenski, pa tudi vedno bolj mednarodni. Vedno bolj slovenski zato ker, na njem sodeluje vedno več novih inštitucij, ne samo tistih, ki se ukvarjajo s kmetijstvom, pridelavo hrane in seveda živilsko predelovalno industrijo, ampak tudi tisti, ki se ukvarjajo recimo z okoljem, z zdravjem in tako naprej. Skratka, kmetijstvo zahteva kompleksno obdelavo vsega, pravzaprav celotne družbe in mednarodni je vedno bolj zato, kajti ne nazadnje imamo iz leta v leto več držav, ki s svojimi nacionalnimi predstavitvami predstavljajo svoje države in letos smo prav posebej veseli, da je dežela partner, sosednja dežela avstrijska Štajerska. Kajti, že na otvoritvi je predstavnica avstrijske Štajerske povedala, da je ta sejem tudi vedno bolj njihov sejem, kajti, sejma, kmetijskega sejma, takšnega tipa, kot je torej v Gornji Radgoni, ni v tej širši regiji od Rida, Novega Sada do Verone. Tako da, mi želimo tudi v Gornji Radgoni pokrivati ta celoten širši prostor in seveda, to nam za enkrat tudi dobro uspeva.

Hvala lepa še enkrat za povabilo in seveda za organizacijo te seje, ki je pravzaprav že tradicija in upam, da bo seveda to ostalo tudi v prihodnje. Želim vam lep dan na sejmu! Imate zelo veliko priložnosti tako na razstavnih prostorih kot tudi v kongresnih dvoranah. Delajte vsi v dobro kmetijstva. Hvala lepa.