Govor

Robert Polnar

Spoštovani gospe in gospodje, vsi povabljeni, ostali prisotni, začenjam 13. sejo Odbora za finance. Nisem prejel nobenega obvestila o tem, da bi katerikoli od poslancev oziroma poslank bil zadržan in se ne bi mogel udeležiti današnje seje odbora.

Na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo: poslanka Nada Brinovšek, ki nadomešča poslanko Karmen Furman iz Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke, poslanec Boštjan Koražija, ki nadomešča poslanca Luko Mesca iz Poslanske skupine Levica in poslanka Maša Kociper, ki nadomešča poslanca Franca Kramarja iz Poslanske skupine Stranke Alenke Bratušek.

Prehajam na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste sprejeli dnevni red odbora. Dne 28. avgusta letošnjega leta ste prejeli obvestilo o širitvi dnevnega reda z 8. točko na podlagi 154.d člena Poslovnika Državnega zbora, ki ureja zadeve Evropske unije. Odbor bo 1. točko dnevnega reda obravnaval danes, točke od 2. do 8. pa v nadaljevanju seje, jutri, v sredo 11. septembra ob 9. uri v Veliki dvorani na Tomšičevi. V poslovniškem roku nisem prejel drugih predlogov v zvezi z dnevnim redom, zato ugotavljam, da je določen takšen dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem seje odbora.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZAKONA O POSTOPKU SODNEGA VARSTVA NEKDANJIH IMETNIKOV KVALIFICIRANIH OBVEZNOSTI BANK, DRUGA OBRAVNAVA - NADALJEVANJE OBRAVNAVE, ki je bila prekinjena na seji 28. junija letos. Predlagatelj zakona je Vlada.

K obravnavi te točke dnevnega reda so bili vabljeni predstavnice in predstavniki Ministrstva za finance, Ministrstva za pravosodje, Državnega sveta, Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora, Agencije za trg vrednostnih papirjev, Banke Slovenije, Odvetniške zbornice Slovenije, Adriatic Slovenice delniške družbe, Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, Vseslovenskega združenja malih delničarjev in Društva mali delničarji Slovenije.

Po 12. seji odbora ste prejeli naslednje dodatno gradivo k tej točki dnevnega reda: Predlog amandmajev z dne 9. septembra, mnenje Evropske centralne banke z dne 23. avgusta, stališče Vlade do mnenja Državnega sveta z dne 11. julija, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 6. septembra, pismo predsednika Vseslovenskega združenja malih delničarjev s predlogom zakona z dne 9. septembra, stališče Banke Slovenije z dne 9. septembra in sporočilo za javnost Banke Slovenije z današnjim dnem, 10. Septembrom.

Rok za vlaganje amandmajev k predlogu zakona je potekel 4. septembra. Amandmaje so vložile: Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke k 12. členu predloga zakona 19. junija letos, poslanec Jože Tanko je vložil amandmaje k 1. do 33. člena predloga zakona dne 21. junija letos, poslanske skupine koalicije so vložile amandmaje k 28 členom predloga zakona in amandmaje za 9 novih členov z dne 21. junija letos, poslanske skupine koalicije so dne 4. septembra letos umaknile amandmaje k 14 členom in amandmaje k 9 novim členom, ki so bili vloženi 21. junija letos, Poslanske skupine koalicije so dne 4. septembra vložile amandmaje k 14 členom in za 9 novih členov predloga zakona, Poslanska skupina Nove Slovenije je vložila amandma k 12. členu predloga zakona z dne 24. junija, s spremembo dne 28. junija, amandma pa je bil umaknjen 6. septembra, Poslanska skupina SMC je vložila amandma k 5. členu in sicer 4. septembra letos, Poslanska skupina Stranke Alenke Bratušek je vložila amandma k naslovu zakona in 1. členu, ter za nov, 3.a, 3.b, 3.c in 3.d člen z dne 4. septembra letos, vložili so tudi amandma k amandmaju poslanskih skupin koalicije k 26. členu.

Prejeli ste tudi predloge za amandmaje odbora in sicer poslanskih skupin koalicije za novi, 16.a člen z dne 27. junija letos, amandmaje poslanca Luke Mesca k 3 členom z dne 28. junija in amandma poslanca Jerneja Vrtovca k 12. členu z dne 28. junija letos. Razprava in odločanje o obravnavanem predlogu zakona sta bila v skladu s sklepom odbora, sprejetim na podlagi prvega odstavka, 74. člena Poslovnika Državnega zbora, preložena na eno od naslednjih sej. Navedeni sklep je bil sprejet na 12. seji Odbora za finance, dne 28. junija 2019, v okviru katere so bile opravljene tudi uvodne predstavitve k predlogu zakona.

Nadaljujemo torej z razpravo in odločanjem o členih ter vloženih amandmajih po novem pregledu amandmajev, ki ste ga prejeli 9. septembra letošnjega leta. Nadaljujemo z razpravo o 1. členu in amandmaju poslanca Jožeta Tanka amandmaju Poslanske skupine SAB ter amandmaju poslanskih skupin koalicije. Za začetek sprašujem… Ja, prosim.

Postopkovno poslanec Marko Pogačnik, prosim.