Govor

Samo Bevk

Jaz mislim, da lahko to storite, kar v okviru 2. točke dnevnega reda vprašanje in pobude poslank in poslancev in boste dobil besedo takrat.

Ker v poslovniško določenem roku nisem prejel predlogov za razširitev oziroma za umik posameznih točk je določen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem.

Preden grem na 1. točko bi rad članico in člane odbora seznanil, da je Gasilska zveza Slovenije v nedeljo v Metliki ob 150. letnici gasilstva na slovenskem Odboru za obrambo podelila spominsko plaketo ob tem visokem jubileju Odboru za obrambo. Hvala lepa gasilski zvezi, da je prepoznala prispevek Odbora za obrambo k razvoju gasilstva v Republiki Sloveniji. Prav tako pa hvala tudi vsem gasilkam in gasilcem za njihovo prispevek za varnost ljudi in premoženja.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA PREDLOG RESOLUCIJE O STRATEGIJI NACIONALNE VARNOSTI REPUBLIKE SLOVENIJE, ki jo je državnemu zboru v obravnavo predložila vlada in je objavljena na spletnih straneh Državnega zbora. Kot gradivo objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora ste prejeli mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 10. aprila 2019, mnenje Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb z dne 5. maja 2019, mnenje Komisije Državnega sveta za državno ureditev z dne 9. maja 2019 in zapis javne predstavitve mnenj z dne 9. julija 2019. K točki so bili vabljeni: Karl Erjavec minister za obrambo, general majorka Alenka Ermenc načelnica Generalštaba Slovenske vojske, mag. Miloš Bizjak državni sekretar na Ministrstvu za obrambo, Dobran Božič državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve, mag. Sandi Čurin državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve, mag. Rajko Kozmelj direktor Slovenske obveščevalne varnostne agencije in Državni svet Republike Slovenije poleg tega pa še Zakonodajno-pravna služba, Urad predsednika Republike in Kabinet predsednika Vlade. Rok za vlaganje amandmajev se je iztekel v petek, 3. maja 2019 v poslovniškem roku amandmaji niso bili vloženi. Predlog resolucije je na 9. seji dne 25. aprila 2019 kot zainteresirano delovno telo obravnavala Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki k predlogu resolucije ni oblikovala amandmajev. O predlogu resolucije je bila 5. julija opravljena tudi javna predstavitev mnenj. Pričenjam z obravnavo predloga resolucije. Odboru predlagam, da se razprava o vseh poglavjih resolucije združi v skladu s prvim odstavkom 126. člena Poslovnika in po opravljeni razpravi bi glasovali o vseh poglavjih resolucije skupaj. Sprašujem članico in člane odbora ali kdo temu odboru nasprotuje? Ugotavljam, da ne. Želi predstavnik predlagatelja resolucije podati dopolnilno obrazložitev k poglavju predložene resolucije, gospod minister?

Izvolite, gospod minister, Karl Erjavec.