Govor

Franc Jurša

Hvala lepa, predsednik.

Ko sem dobil oziroma, ko smo dobili informacijo, da bo naš kandidat za komisarja gospod Janez Lenarčič, je bila moja prva izjava od prilike taka, da bomo tokrat dobili strokovnjaka, ki ni politično opredeljen in na nek način sem to izbiro seveda tudi z veseljem podprl. Moram reči, da pa je bilo nekaj pripomb s strani koalicijskih partnerjev glede izbire in potem nadaljnjega sodelovanja pri oblikovanju predloga. Ampak že na seji Vlade, je se potem izkazalo ne večinsko, da Vlada ta predlog podpira in ga posreduje tudi v obravnavo na Odboru Evropske unije Državnega zbora.

Iz dosedanjega dela je razvidno, da gospod Lenarčič dejansko deluje kot profesionalni diplomat in da je opravljal zelo pomembne dolžnosti. Kar pa seveda še mene bolj prepričuje, pa je to, da je on sodeloval dejansko na različnih pomembnih dolžnosti z vsemi vladami, tako z levimi, kakor tudi z desnimi. Seveda, to se odpira zdaj neko novo, bom rekel, politično polje, kjer smo prišli res, kot so že nekateri izjavili, prvič do kandidata, ki dejansko ni politično opredeljen, vsaj upam, da dobro mislim in da seveda pri njem izstopajo te, bom rekel, diplomatske, karierne, poti. Se pravi, da deluje kot profesionalni diplomat.

Naloge, ki jih je navedel in stvari, ki jih bo zastopal, v kolikor bo izbran, jaz upam, da se bo to tudi zgodilo, so zelo obširno bile opisane v njegovi predstavitvi. Ne bi bilo smotrno, da jih tudi ponavljam. Seveda, bom pa tudi eno zadevo izpostavil – mene ne skrbi, da bo deloval tudi na področju, kjer bi šlo za vključitev v Evropsko unijo tudi za balkanske oziroma, za države zahodnega Balkana. To je na nek način dvorišče Slovenije in seveda pri tej zadevi je treba tudi tem državam pomagati, kajti, v opredelitvah Evropske unije je, da vse države, ki so znotraj Evropske unije, imajo seveda to možnost, da se pridružijo Evropski uniji, seveda morajo pa izpolnjevati določene pogoje za sprejem.

Gospod Lenarčič, čaka vas ogromno dela. Želim predvsem to, da bi tudi tam zastopali interese naše države, da bi prihajali tudi v Državni zbor in seveda z nami skupaj razreševali tiste probleme, ki jih imamo skupaj z Evropsko unijo. Evropska unija ima svoje težave. Treba bi bilo strniti čim več treznih glav, da bi lahko prišli iz te krize. Podprl vas bom in podprli vas bomo pri teh prizadevanjih.

Hvala.