Govor

Zmago Jelinčič Plemeniti

Hvala lepa.

Jaz mislim, da je premierju Šarcu uspel zadetek v črno s kandidatom, ki ga danes imamo pred seboj. Zagotovo gre pri gospodu Lenarčiču za enega boljših, če ne najboljšega slovenskega diplomata. Konec koncev to dokazujejo tudi visoka, tako francosko kot poljsko odlikovanje, kar ni kar tako. Mislim, da je to človek, ki ima dobre zveze povsod. Osebno bi rekel, da je gospod včasih malce strog, zadrt in nepristopen, vendar je to tudi znak, da gre za človeka, ki je usposobljen, ki ima odnos do okolice in ki si ne pusti priti blizu, če je njegovo mnenje drugačno, razen če so tu argumenti, ki ga prepričajo. Zagotovo ima on vse tiste tri pogoje, to je usposobljenost - tu sploh ni nobenega dvoma -, pri zavzetosti za Evropo bom jaz upal na zavzetost predvsem za Slovenijo. Konec koncev, sedanja dva naša komisarja nista imela tega čuta za Slovenijo in sta se v bistvu prekladala iz kota v kot in od njiju nismo imeli nobene, prav nobene koristi, za razliko, recimo, od sosednje Hrvaške, ki si je obilno postregla z evropske mize. Pri neodvisnosti bi rekel to, da sem vesel, da je gospod Šarec izbral gospoda Lenarčiča, konec koncev je preskočil te politične hece in politična prerivanja, ki so v Sloveniji zelo običajna in ki v bistvu zavirajo razvoj Slovenije. V Sloveniji je skrajni čas, da smo šli čez te zadeve, in v bistvu je Šarec prvi, ki mu je to uspelo. Temu bi rekli, imel je jajca in je naredil pravo potezo, in tu mu gre vsa čast.

Moram reči tudi, da tako dobre analize dejanskega trenutnega stanja v Evropski uniji, kot smo jo slišali zdaj zelo na kratko, še nismo slišali. Nobeden od teh naših raziskovalnih novinarjev ni sposoben take analize, nikakor pa tudi ne večina, bi rekel, skoraj vsi naši poslanci. Konec koncev gre za »siže« nekih podatkov, ki so predstavljeni na prav način in povedo čisto vse. Evropa je v krizi, Evropa je v hudi krizi. Jaz mislim, da bo šla Evropa počasi h koncu. Konec koncev, taka Evropa, kot jo imamo zdaj, to je Evropa velikih, take Evrope ne rabimo. Mi rabimo Evropo enakopravnih, bi rekel, to so ta gibanja, suverinistična gibanja, ki pravzaprav morajo biti vedno močnejša. Vsaka država mora imeti enako moč, enak glas in zato me je to še posebej prepričalo, ker je to omenil tudi gospod kandidat.

Tako da, mi bomo kandidata seveda podprli in tukaj ni v bistvu drugih kandidatov. Jaz sem se celo bal, par trenutkov, da bi mogoče gospa Fajonova postala kandidatka, potem me je pa pretresla misel, da je to primer, da bi potem Kosovo priključili Albaniji, potem pa Albanijo vključili v Evropsko unijo in odprli Slovenijo za vse »Kosovarje« iz te in one strani kosovsko-albanske meje. No, ampak, ta strah je bil verjetno posledica ene nočne more in se je potem pokazalo, da ni nič od tega.

Še enkrat bi rekel, mi bomo gospoda Lenarčiča podprli, seveda pa tista obljuba, da bo prišel v slovenski parlament, po potrebi oziroma po pozivu, to sem si pa zelo zapomnil. Hvala.