Govor

Igor Peček

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi! Začenjam 8. nujno sejo Odbora za zadeve Evropske unije.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani odbora: mag. Branko Grims, Poslanska skupina SDS, in dr. Franc Trček, Poslanska skupina Levica. Na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastilom sodelujejo: Jožef Horvat, ki nadomešča Blaža Pavlina, Poslanska skupina NSi, in Franc Jurša, ki nadomešča Ivana Hrška, Poslanska skupina DeSUS.

Vse prisotne lepo pozdravljam! Še posebej pozdravljam gospoda Janeza Lenarčiča, kandidata za člana Evropske komisije iz Republike Slovenije. Prav lepo pozdravljam tudi evropsko poslanko, gospo Ireno Jovevo, in vodjo Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji dr. Zorana Stančič. Dobrodošli!

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, je ta določen, kot je bil predlagan s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG KANDIDATURE ZA ČLANA EVROPSKE KOMISIJE.

Gradivo k tej točki smo prejeli od Vlade 18. 7. 2019 na podlagi 11.b člena Zakona o sodelovanju med državnim zborom in vlado v zadevah Evropske unije. Zaradi varstva osebnih podatkov ste ga članice in člani odbora prejeli v varovani predal v sistemu Udis. Predlog je bil na podlagi navedenega člena, drugega in tretjega odstavka 154.č člena ter drugega odstavka 154.š člena Poslovnika Državnega zbora dodeljen v obravnavo Odboru za zadeve Evropske unije kot pristojnemu odboru.

V skladu z drugim odstavkom 11.b člena Zakona o sodelovanju med državnim zborom in vlado v zadevah Evropske unije se kandidat za člana Evropske komisije predstavi delovnemu telesu Državnega zbora, pristojnemu za evropske zadeve, ki o kandidatu glasuje, o njem poda mnenje z obrazložitvijo ter ga nemudoma pošlje Vladi.

Na podlagi drugega odstavka 154.š člena Poslovnika Državnega zbora se kandidat predstavi pristojnemu odboru, določenemu glede na njegove naloge iz 154.b člena poslovnika in odgovarja na vprašanja njegovih članov. V skladu s tretjim odstavkom 154.š člena poslovnika predsednik pristojnega odbora takoj po predstavitvi kandidata pošlje predsedniku Državnega zbora in Vladi mnenje o predstavitvi kandidata z obrazložitvijo.

Zdaj pa še kratka informacija o poteku obravnavane točke. Uvodni predstavitvi kandidata bodo sledila vprašanja članic in članov odbora kandidatu ter seveda njegovi odgovori na vprašanja.

Gospoda Janeza Lenarčiča, kandidata za člana Evropske komisije iz Republike Slovenije, prosim, da se predstavi odboru. Aha, še eno pooblastilo smo prejeli in sicer, gospod poslanec Danijel Krivec nadomešča gospoda poslanca mag. Marka Pogačnika iz Poslanske skupine SDS.

Zdaj pa imate besedo, gospod Lenarčič, izvolite.