Govor

Martina Vuk

Hvala lepa, predsednik. Spoštovani poslanke in poslanci, predstavnika, državna svetnika.

Bom pravzaprav zelo kratko predstavila mnenje Vlade, glede na to, da je bilo že veliko povedanega, da smo imeli veliko razprav na isto temo in da imamo pred sabo zakon, ki ga je Državni zbor sprejel, na katerega je Državni svet sprejel veto in torej se zakona ne da v ničemer več spreminjati, ampak se o njem ponovno odloča v taki obliki in v taki vsebini, kot je bil pač sprejet na Državnem zboru.

Vlada je sprejela tudi mnenje o zahtevi Državnega sveta, da se ponovno odloča o tej noveli zakona. To mnenje – upam – ste vsi prejeli, ker je bilo ga potrebno iz včeraj na danes sprejeti na Vladi in to mnenje odgovarja na tisto, kar je izpostavil Državni svet, kot svoje razloge za sprejemanje veta. Torej se nanaša tako na to, zakaj je drugačna dikcija in čemu je namenjena, ko govorimo o javnoveljavnih programih in o tistih izobraževalnih programih, ki so pridobili javno veljavnost. Obrazloženo je tudi, da se ne posega v programe vrtcev, višjih šol in podobno in zakaj je temu tako. Obrazloženo je tudi, kaj je tisti obvezni del, ki ga morajo zasebne šole izvajati, za to, da je lahko njihov izobraževalni program potrjen na strokovnem svetu in potem, da se lahko vpišejo v razvid in pridobijo javno veljavnost svojega programa.

Kasneje, če bo potrebno, seveda se bom še vključila v razpravo, bi pa želela samo za zaključek izrazit, predlog Vlade, željo Vlade, da bi vendarle Državni zbor pri ponovnem odločanju zakon tudi podprl. Hvala lepa.