Govor

Spoštovane vsi prisotni pričenjam 14. sejo Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki sem jo sklical v skladu z 10. členom Poslovnika Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostih služb.

Danes imamo na dnevnem redu tri točki, in sicer prva točka je Vpliv ilegalnih migracij na razvoj organiziranega kriminala in organiziranih kriminalnih združb, predstavitev podatkov in informacij s strani mednarodnih institucij, ki delujejo na področju Zahodnega Balkana, to je 1. točka.

2. točka pa je aktivnosti tujih obveščevalnih in varnostnih služb v slovenskem gospodarstvu in potem sledi še 3. točka - razno.

Odločil sem se, da del današnje seje Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb odprem za javnost, ker bodo obravnavani podatki, ki nimajo stopnje tajnosti oziroma ne gre za varstvo podatkov. Točka v zvezi z migracijami se bo začela na javni seji, potem pa ko bodo predstavljani tudi podatki, ki pa imajo stopnjo tajnosti oziroma varstvo podatkov, se bomo pa preselili v klet.

Med nami toplo pozdravljam tudi direktorja Inženirskega centra za demokratični nadzor nad varnostnimi in oboroženimi silami v Ljubljani, gospoda Antona Travnerja in mu izrekam prisrčno dobrodošlico. Današnja seja je morda nekoliko drugačna kot vse pretekle. V preteklosti je naša komisija vedno poslušala poročilo pristojnih državnih organov, tako policije kot drugih obveščevalnih in varnostnih služb, danes pa sem namenoma pri obeh dveh vsebinskih točkah povabil predstavnike, ki niso del Vlade, del državnih oblasti, da na področjih, ki so v pristojnosti naše komisije predstavijo svoje poglede, da lahko tudi naša komisija, ki nadzoruje delo teh državnih organov tudi primerja, ali tisto kar nam povedo v policiji in v obveščevalnih službah se sklad s tistim, kar tudi ugotavljajo druge nevladne organizacije, ki delajo na tem področju. Tako da v uvodoma še eno stvar moram za magnetogram povedati, in sicer, da sem obveščen, da je z današnje seje zadržan in se je ne more udeležiti poslanec Zmago Jelinčič Plemeniti. Ugotavljam pa da je sedaj prisotnih sedem članov komisije, kar pomeni, da je komisija sklepčna in lahko nadaljuje z delom.

Prav tako v poslovniško določenem roku nisem prejel predloge za širitev oziroma umik točke, zato je dnevni red določen, kot ste ga prejeli s sklicem 28. julija 2019.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - VPLIV ILEGALNIH MIGRACIJ NA RAZVOJ ORGANIZIRANEGA KRIMINALA IN ORGANIZIRANIH KRIMINALNIH ZDRUŽB – PREDSTAVITEV PODATKOV IN INFORMACIJ S STRANI MEDNARODNIH INSTITUCIJ, KI DELUJEJO NA PODROČJU ZAHODNEGA BALKANA. Kot sem dejal, nam bo pod to točko poročal direktor Ženevskega centra za demokratični nadzor nad varnostnimi oboroženimi silami v Ljubljani, gospod Anton Travner, ki mu tudi dajem besedo. Izvolite.