Govor

Dobran Božič

Najlepša hvala, spoštovana gospoda predsedujoča. Spoštovane gospe poslanke in gospodje poslanci, spoštovani gospodje in gospe veleposlanice in spoštovani kolegice in kolegi.

Zahvaljujem se najprej veleposlaniku gospodu Viriju za predstavitev programa finskega predsedovanja. Pa ne samo to, zahvaljujem se za odličen odnos in odlično sodelovanje med prijateljskima državama Finsko in Slovenijo do sedaj, in mislim da tudi vnaprej.

Kot je bilo danes že poudarjeno, da v teh odločilnih časih za Evropsko unijo Svetu Evropske unije predseduje Finska. S Finsko namreč, če pogledamo njihov program in vidimo prioritete, v veliki meri delimo poglede na priložnosti in izzive, ki so pred Evropsko unijo. Pa tudi prioritete, ki v veliki meri odražajo prioritete Slovenije, ki se pripravljamo na predsedovanje Svetu Evropske unije. Pri tem pa mislim poudarek na krepitvi skupnih vrednot in pravne države, neenotnosti Evropske unije in spoštovanje mednarodnega prava, na interesu za celovito zaščito evropskih državljanov in krepitev odnosov Evropske unije s strateškimi partnerji. Oboji, tako Finska kot Slovenija, dajemo podporo trajnostni rasti, krepitvi notranjega trga, krožni in digitalni ekonomiji, ambicioznim podnebnim ukrepom in, kot smo slišali, skrbi za državljane Evropske unije. Pozdravljamo tudi prizadevanje za dokončanje pogajanj o novem večletnem finančnem okvirju in na področju celostnega upravljanja migracij.

Prav tako Slovenija podpira finska prizadevanja za ohranjanje kredibilne širitvene politike Evropske unije. Še naprej se bo zavzemala za odprtje pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo. Upajmo, da bo glede na tega možno letos oktobra že doseči konsenz. Podpirala bo tudi reformne napore v širitvenem procesu v ostalih državah Zahodnega Balkana, ko so pogoji izpolnjeni.

Torej, če zaključim, podpiramo Finsko na njeni poti predsedovanja, ki govori o večji kohezivnosti znotraj Evropske unije in večji prepoznavnosti zunaj Evropske unije. In če prenesemo slogan, ki ga imamo v Sloveniji, We feel Europe.

Hvala lepa za predsedovanje Evropski uniji, hvala Finski za predsedovanje Evropski uniji, hvala za vašo predstavitev in želimo vam veliko uspeha.

Hvala.