Govor

mag. Marko Koprivc

Hvala lepa, lepo pozdravljeni, spoštovani kolegice in kolegi.

Naj uvodoma pojasnim, da bom sejo po pooblastilu predsednika Odbora za zadeve Evropske unije, gospoda Igorja Pečka, kot podpredsednik odbora vodil danes jaz.

Začenjam 52. sejo Odbora za zadeve Evropske unije. Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani odbora: gospa Nataša Sukič. Na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo: Matjaž Nemec nadomešča mag. Meiro Hot, Dušan Šiško nadomešča poslanca Zmaga Jelinčiča, Lidija Divjak Mirnik nadomešča poslanca Nika Prebila, Jožef Lenart nadomešča poslanca Igorja Pečka in pa Jožef Horvat nadomešča poslanca Blaža Pavlina.

Naj na začetku tudi sam pozdravim vse povabljene, ki ste danes z nami, še posebej njegovo ekscelenco, gospoda Markku Virri, veleposlanika Republike Finske, ki trenutno predseduje Svetu Evropske unije, ter dr. Zorana Stančiča, vodjo Predstavništva Evropske komisije v Republiki Sloveniji.

Prehajam na določitev dnevnega reda seje odborov. S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odborov. Ker v poslovniškem roku s predsednikom Odbora za zunanje politiko nisva prejela predlogov za njegovo spremembo, je določen dnevni red seje takšen, kot ste ga prejeli s sklicem seje odborov.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDSTAVITEV PREDNOSTNIH NALOG PREDSEDOVANJA REPUBLIKE FINSKE SVETU EVROPSKE UNIJE V ČASU OD 1. 7. DO 31. 12. 2019. Kot gradivo k tej točki, ste prejeli Program predsedovanja Republike Finske Svetu Evropske unije.

Najprej dajem besedo njegovi ekscelenci, gospodu Markku Virri, veleposlaniku Republike Finske, v Republiki Sloveniji, da nam predstavi prednostne naloge finskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Prosim, gospod veleposlanik, izvolite.