Govor

Natalija Kovač Jereb

Najlepša hvala za besedo. Lepo pozdravljeni, poslanci in poslanke, spoštovani gostje, spoštovani predstavniki Čebelarske zveze. Mi bi na Ministrstvu za finance radi samo nekaj opomnikov dali zraven. Drugače pa predlaganim spremembam ne nasprotujemo. Bi pa glede davka na dodano vrednost želeli poudariti. Davek na dodano vrednost je indirekten davek in to po navadi pomeni, da se ne dotakne direktno potrošnikov. V tem primeru se ne bi znižanje cen dotaknilo čebelarjev, da bi se dobički ustvarjali pri prodajalcih. Saj pravim, mi ne nasprotujemo temu, smo pa dolžni opozoriti na sistem davka na dodano vrednost. Naše analize so velikokrat pokazale, da pri teh indirektnih davkih niso potem prave skupine ciljane. In zato poudarjamo, da so drugi ukrepi, ki so v tej shemi o kmetijstvu, ki so mogoče boljše pri resornih ministrstvih. Tukaj bi se potem na Ministrstvu za kmetijstvo obrnila, da če imajo druge ukrepe kjer so ciljani direktno čebelarji. Drugače ne bomo nasprotovali, vendar pa opozarjamo.

Potem pa glede pete točko, kako je že Ministrstvo za okolje in prostor opozorilo. Tudi mi se s peto točko ne strinjamo, da bi bila v taki obliki. Glede na to, da je bilo tudi na sedmi nujni seji odbora Državnega zbora za infrastrukturo, je bil tudi sprejet sklep, da se poziva Vlado Republike Slovenije naj nadaljuje in pospeši vse ukrepe za ozelenitvijo proračunske politike. Mi na Ministrstvu za finance tudi ostalo zakonodajo pripravljamo v tej smeri, da se ozeleni proračun in vračila trošarin v bistvu je v letu 2013 v celoti odpravila tudi Zvezdna republika Avstrija. Tukaj bi še opozorila na dodatne administrativne ovire, ki bi v bistvu doletele čebelarje. Se pravi, dodatna vodenja evidenc. To je naš velik pomislek glede vračila trošarin z vseh strani Ministrstva za finance.

Glede enajste točke tega sklepa pa mi na Ministrstvu za finance predlagamo, da se tukaj sestanemo ustrezna resorna ministrstva, ker to področje je širše, ki se dotika tako Ministrstva za finance, Ministrstva za gospodarstvo kot Ministrstva za delo in še kmetijstvo. Tako da tukaj predlagam, da se usedemo in najdemo ustrezne rešitve. Hvala lepa.