Govor

Igor Peček

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi! Začenjam 51. sejo Odbora za zadeve Evropske unije.

Obveščam vas, da do začetka seje prejel eno obvestilo o odsotnosti in sicer opravičilo mag. Branka Grimsa s Poslanske skupine SDS o odsotnosti zaradi službenih obveznosti. Hkrati vas obveščam, da na odboru s pooblastili sodelujejo: poslanka gospa Karla Urh iz Poslanske skupine Lista Marjana Šarca, ki nadomešča poslanca Nika Prebila ter iz Poslanske skupine NSi gospod Jožef Horvat nadomešča poslanca Blaža Pavlina.

Obveščam vas, da so na sejo povabljeni poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije ter predstavniki Vlade in Državnega sveta. Vse navzoče prav lepo pozdravljam!

Prehajam na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O SPREMEMBI UREDBE (ES) ŠT. 715/2007 O HOMOLOGACIJI MOTORNIH VOZIL GLEDE NA EMISIJE IZ LAHKIH POTNIŠKIH IN GOSPODARSKIH VOZIL (EURO 5 IN EURO 6) IN O DOSTOPU DO INFORMACIJ O POPRAVILU IN VZDRŽEVANJU VOZIL.

Gradivo k 1. in 2. točki smo prejeli od Vlade dne 18. 7. 2019 na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije. Skrajni rok za njuno obravnavo v Državnem zboru je 13. 9. Gradivo k omenjenima točkama je bilo v skladu z določili Poslovnika Državnega zbora dodeljeno v obravnavo Odboru za zadeve Evropske unije kot pristojnemu odboru in Odboru za infrastrukturo in prostor kot matičnemu delovnem telesu. Slednji ga je obravnaval na 11. seji dne 4. 9. 2019 in sprejel mnenji, ki smo ju prejeli.

Prosim državno sekretarko, gospo Nino Mauhler na Ministrstvu za infrastrukturo, da nam predstavi predlog uredbe in zlasti predlog stališča Republike Slovenije.

Izvolite.