Govor

Edvard Paulič

Dobro jutro.

Pričenjam 11. sejo odbora za infrastrukturo, okolje in prostor. Obveščam vas, da se je opravičil član odbora Aleksander Reberšek, na seji kot nadomestni člani s pooblastili sodelujejo namesto poslanca Ivana Hrška, poslanec Branko Simonovič in pa namesto poslanke Nataše Sukič poslanec Primož Siter.

Prihajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem ste prejeli dnevni red z dvema točkama. Po sklicu seje 2. 9. 2019 sem vam posredoval predlog v zvezi z dnevnim redom, in sicer sem predlagal, da se dnevni red današnje seje razširi z novo točko dnevnega reda, to je pobuda družbe AION nepremičnine d. o. o Ljubljana in drugih za oceno ustavnosti 5. člena in tretjega odstavka 25. A člena Zakona o nepremičninskem posredovanju predlog za začasno zadržanje. Naj pojasnim predlog za širitev dnevnega reda. Kadar Ustavno sodišče pošlje Državnemu zboru zahtevo ali pobudo za začetek postopka pred ustavnim sodiščem, kot nasprotnemu udeležencu v tem postopku zaradi odgovora na zahtevo oziroma pobudo ali zaradi podatkov in pojasnil v postopku preizkusa pobude, v skladu z 265. členom Poslovnika Državnega zbora, na tako zahtevo oziroma pobudo pa dam mnenje matično delovno telo, ko pridobim mnenje zakonodajno-pravne službe ter Vlade. Pri konkretni zadevi je Ustavno sodišče pobudo za oceno ustavnosti posredovalo dne 23. 8. 2019 in pozvalo Državni zbor, da se o predloga za začasno zadržanje izjavi v roku osmih dni. Na predlog za začasno zadržanje je odbor prejel mnenje Vlade in Zakonodajno-pravne službe dne 29. 8. 2019, torej dva dni po sklicu te seje. Ker je Ustavno sodišče Državnemu zboru določilo zelo kratek rok za podajo mnenja k predlogu za začasno zadržanje, menim, da je smiselno obravnavo predmetne zahteve uvrstiti na današnjo sejo odbora. Prehajamo torej na odločanje o navedenem predlogu za razširitev. Želi morda kdo se opredeliti do te širitve? Ne želi, tako, da prehajamo na glasovanje. Kdo je za? (13 članov.) Je kdo proti? (nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Sprejeto razširitev bomo obravnavali, kot novo tretjo točko.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA OBRAVNAVO PREDLOGA STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA SKLEPA SVETA O PODPISU V IMENU EVROPSKE UNIJE IN ZAČASNI UPORABI SPORAZUMOV V ČASOVNIH OMEJITVAH DOGOVOROV O ZAGOTAVLJANJU ZRAKOPLOVA S POSADKO MED ZDRUŽENIMI DRŽAVAMI AMERIKE, EVROPSKO UNIJO, ISLANDIJO IN KRALJEVINO NORVEŠKO. Na sejo so bili za obravnavo te točke kot predstavnimi Vlade povabljeni predstavniki Ministrstva za infrastrukturo. Gradivo k tej točki je poslala Vlada dne, 18. 7. 2019 na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado o zadevah Evropske Unije. Odbor navedeno gradivo obravnava v skladu s prvim in drugim odstavkom 154.h člena Poslovnika Državnega zbora in Odbora za zadeve Evropske unije posreduje svoje mnenje. Najprej dajem besedo predstavnici Vlade, državna sekretarka gospa Mauhler, izvolite.