Govor

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi, vsi ostali prisotni. Vse vas lepo pozdravljam. Pričenjam 10. sejo odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Dobil sem opravičilo za odsotnost z današnje seje, in sicer se seje ne morejo udeležiti poslanka Nataša Sukič Poslanska skupina Levica. Dobil sem pa tudi dve obvestili glede nadomeščanja, in sicer na današnji seji namesto Igorja Pečka sodeluje poslanec Edvard Paulič Poslanska skupina liste Marjana Šarca in namesto Janija Sluga, poslanec Gregor Perič Poslanska skupina stranke modernega centra.

Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik katere od predlaganih točk, je določen dnevni red seje tako, kot je bil predlagan s sklicem.

Torej lahko ugotovim, da lahko preidemo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH ZAKONA V UREDITVI DOLOČENIH VPRAŠANJ ZARADI KONČNE RAZSODBE ARBITRAŽNEGA SODIŠČA NA PODLAGI ARBITRAŽNEGA SPORAZUMA MED VLADO REPUBLIKE SLOVENIJE IN VLADO REPUBLIKE HRVAŠKE SKRAJŠANI POSTOPEK, EPA 682-VIII, ki ga je Državnemu zboru predložila Vlada. Kot gradivo ste prejeli mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne, 27. avgusta 2019, mnenje Komisije Državnega sveta za državno ureditev z dne, 10. septembra 2019. K tej točki so bili vabljeni predstavniki Vlade oziroma generalni sekretar Vlade gospod Stojan Trampte, predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, predstavniki Zakonodajno-pravne službe in predstavnik Državnega sveta. Kolegi predsednika Državnega zbora je na 39. seji, 2. julija, sklenil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku. Pričenjamo torej drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona.

Naj vas obvestim oziroma ste verjetno že videli, da je bil vložen oziroma so bili vloženi predlogi amandmajev za amandma odbora s strani petih koalicijskih poslanskih skupin, torej Liste Marjana Šarca, Socialnih demokratov, Stranke modernega centra, Demokratične stranke upokojencev Slovenije in Stranke Alenke Bratušek, in sicer predlogi amandmajev k 2. členu naslovu poglavja Končna določba in za novi 2.a člen. Obveščam vas tudi, da je v poslovniškem roku amandma vložila tudi Poslanska skupina Slovenske nacionalne stranke, in sicer k 1. členu. Žal o tem amandmaju odbor ne more odločati. Amandma namreč vsebuje spremembe naslova veljavnega zakona, kot tak pa vsebuje spremembo, ki ne izhaja iz ciljev in načel predloga zakona in ni v skladu z vsebino, cilji, načeli 1. člena predloga zakona. Poslanska skupina Slovenske nacionalne stranke pa sicer predlaga, da se besedilo arbitražnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške spremeni v Sporazum o arbitraži med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške. Tako, kot sem povedal iz formalnih razlogov o tem amandmaju ne moremo odločati.

Odboru predlagam, da obravnavo nadaljujemo na način, da razpravljamo po vrsti o posameznih členih ter sproti razpravljamo in glasujemo o amandmajih odbora, na koncu pa še glasujemo o vseh členih skupaj. Ali kdo temu nasprotuje? Ugotavljam, da nihče. Tako, da predlagam, da uvodoma damo besedo predstavniku predlagatelja za dopolnilno obrazložitev. Izvolite, gospod Stojan Trampte generalni sekretar Vlade.