Govor

Aleš Prijon

Hvala lepa za besedo. Spoštovane poslanke in poslanci!

S predlagano novelo stanovanjskega zakona bi se posebej opredelilo potrebna soglasja pri sprejemanju odločitev o gradbenih posegih in izboljšavah na večstanovanjskih stavbah, ki so povezani z odpravo arhitektonskih ovir in je zanje treba pridobiti gradbeno dovoljenje, pod kar spada tudi gradnja dvigal. V predlaganem soglasju je več kot 50 % takšnih lastnikov po solastniških deležih. Nižje soglasje bi po mnenju predlagatelja olajšalo sprejeto odločitev o gradbenih delih in izboljšavah, kadar gre za gradbene posege, ki zadevajo odpravo arhitektonskih ovir.

Uvodoma želim izpostaviti, da je v normativnem delu programov Vlade Republike Slovenije za leto 2019 že predvideno sprejetje novega stanovanjskega zakona. Ta bo vseboval tudi spremembe glede potrebnih soglasij za izvedbo poslov, ki presegajo okvir rednega upravljanja med katera sodijo tudi izboljšave in posegi, za katere je potrebno gradbeno dovoljenje. Predlagane rešitve v novem stanovanjskem zakonu bodo problem soglasij reševale sistemsko in ne le za izboljšave, ki se nanašajo na odpravo arhitektonskih ovir. Definicija izboljšave so bo uskladila tudi z gradbeno zakonodajo, ki opredeljuje vzdrževanje objektov, pri čemer za ta dela ni treba pridobiti gradbenega dovoljenja. Ministrstvo na načelni ravni torej soglaša z idejo o znižanju potrebnih soglasij za gradbene posege, pri katerih je potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje. Vendar pa ocenjujemo, da bi znižanje soglasij iz obstoječih 100 procentov na predlaganih 50 procentov etažnih lastnikov po solastniških deležih pomenilo prevelik poseg v zasebno lastnino. Temu je pritrdilo tudi mnenje Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora Republike Slovenije z dne 27. 8. 2019. Ravno tako bi bilo nujno potrebno natančno opredeliti pojem arhitektonskih ovir. Pri glasovanju etažnim lastnikom pa bi bilo potrebno zagotoviti pravno varstvo. Na podlagi navedenega Vlada predloga zakona o dopolnitvah stanovanjskega zakona v predlagani obliki ne podpira.

Amandma, ki je bil vložen s strani Poslanske skupine Socialnih demokratov pa Vlada podpira. Delež soglasij za gradbene posege in izboljšave na več stanovanjskih stavbah, ki so povezani z odpravo arhitektonskih ovir in je zanjo treba pridobiti gradbeno dovoljenje se iz prvotno predlaganih 50 % z amandmajem poviša na soglasje več kot 75 % etažnih lastnikov po solastniških deležih. Takšna ureditev po mnenju ministrstva ne predstavlja prevelikega posega v zasebno lastnino, hkrati pa olajšuje izvedbo potrebnih investicij. Predlagana sprememba je skladna tudi s predvidenimi določili novega stanovanjskega zakona. Z amandmajem se v tem vpeljuje ustrezno pravno varstvo pri glasovanju etažnih lastnikov, ki imajo možnost izpodbijanja sklepa o odločitvi etažnih lastnikov v nepravdnem postopku. Prav tako se z amandmajem dodaja podrobnejši opis odprave arhitektonskih ovir, ki je vezan na zagotovitev neoviranega dostopa in uporabe stavbe, terminološko pa je usklajen z gradbeno zakonodajo. Hvala lepa.