Govor

Bojan Kontič

Hvala lepa gospod predsednik. Spoštovane kolegice in kolegi!

Prihajam iz Državnega sveta, torej lahko uporabljam ta izraz, članice in člani odbora. vesel sem, da je ta točka na današnji seji in vesel sem, da smo znotraj postopka pravzaprav uspeli uskladiti in odpraviti vse nejasnosti in pomanjkljivosti na katere smo bili obveščeni oziroma opozorjeni. Vsi natančno veste, da je že nekaj časa prisotna tudi medijska podpora prizadevanjem tistih, ki želijo v večstanovanjskih objektih odpraviti arhitektonske ovire, ki želijo v večstanovanjskih objektih kjer ni dvigal, namestiti ta dvigala, vendar običajno je za dvigala potrebno gradbeno dovoljenje, in če je potrebno gradbeno dovoljenje, zakon predvideva 100 % soglasje. To seveda pomeni, da so popolnoma onemogočeni, ker se zelo hitro zgodi, da kdo, ki stanuje v prvem nadstropju, ni ravno zainteresiran za dvigalo. V višjih nadstropjih lahko pa stanujejo ljudje, ki so gibalno ovirani, lahko stanujejo tudi mlade družine, ki imajo vozičke s katerimi prevažajo otroke in ne nazadnje, imamo tudi nepokretne ljudi, ki jih je potrebno vsake toliko časa odpeljati oziroma pripeljati v bolnišnico, k zdravniku, kamorkoli in je potrebno vložiti kar velik napor, tudi s strani reševalcev, da so pri tem uspešni.

Ko smo v Državnem svetu na mojo pobudo obravnavali to problematiko, smo prišli do soglasja, da je potrebno na tem področju nekaj postoriti, zato smo predlagali spremembo tega zakona, s katerim smo prvotno želeli, da bi 50 % tistih, ki imajo lastniško pravico, torej etažnih lastnikov, zadostovalo za to, da bi bil poseg – tudi, če je gradbeno dovoljenje potrebno, omogočen. Sedaj z amandmajem se ta zadeva nekoliko spreminja, ampak vseeno je to še vedno korak v pravo smer, ki ga pozdravljam. Prav tako priznam, da nismo poskrbeli za pravno varnost tistih, ki v tem primeru seveda morajo imeti možnost, da izpodbijajo odločitev večinske volje lastnikov stanovanj. To je zdaj odpravljeno in tudi to je urejeno. Tako da smo pravzaprav odgovorili na vsa vprašanja in zakon takšen kot je z amandmaji, ki bi jih danes sprejeli, kjer je povzet tudi amandma s strani SDS – zdaj sem ga videl. Gre za tri četrtine tistih, ki naj bi odločali. Torej zdaj smo na teh 75 %, če bo sprejet amandma, ki bodo omogočali in pravzaprav odpravili tisto, kar je najpomembnejše – da lahko nekdo v procesu vgradnje recimo dvigala, ki ga nujno potrebujejo, nagaja, enostavno nagaja.

Zdaj, mi imamo v Sloveniji kar nekaj stanovanj oziroma nekaj večstanovanjskih zgradb s štirimi nadstropji plus pritličje, kjer zakonodaja ni zahtevala dvigala v času gradnje. Zdaj so ti bloki seveda brez dvigal, ovire takšne kot jih opažamo v vsakdanjem življenju, pa ostajajo. Ljudje se staramo, potrebe po tem, da bi gibalno oviranim omogočili normalno življenje, so prisotne in zakon, ki je tukaj pred vami, prav v ničemer ne odstopa s prakso, ki je v tujini. Če ste pogledali primerjavo v ostalih državah – praviloma gre za 50 %. Večina lastnikov se o tem odloča. Je pa seveda to kar imamo mi možnost, da tistih 50 % recimo, ki bi pa nasprotovalo lahko na sodišču, sproži postopek za to, da se ta odločitev razveljavi. Tako da mislim, da zakon odgovarja takšen kot je na vse to na kar smo bili opozorjeni in predlagam in vas tudi prosim, če smem tako reči za podporo v imenu tistih, ki v resničnem ali pa realnem življenju težko prenašajo težave s katerimi se soočajo, tudi zaradi nagajanja posameznikov v posameznih večstanovanjskih stavbah. Kot ste videli je bila izražena tudi podpora Združenja društev upokojencev Slovenije. Ti so tudi tisti, ki so nas redno opozarjali na to. Seveda računam, da bi tako kot vedno lahko slišali tudi pripombo, da je potrebno zadevo sistemsko urediti. 15 let sem bil v tej hiši, pa povem, kaj pomeni sistemsko urediti. To pomeni še vsaj dve leti nič na tem področju, potem pa morda se kaj zgodi, ampak nujno.

Tako da predlagam, da se znotraj tega osredotočimo predvsem na to, da danes in potem na plenarnem zasedanju Državnega zbora ta zakon sprejmemo, spremembo zakona sprejmemo, ker v ničemer ne bomo posegali v sistemsko ureditev, ki je pa potrebna in jo bo verjetno ministrstvo in vlada tudi po moji oceni v naslednjem letu procesirala in bo sestavni del tudi vašega dela. Ampak, če eno zadevo rešimo prej, ni nič slabega, predvsem pa je koristno za ljudi, ki resnično potrebujejo to rešitev.

Hvala lepa, gospod predsednik.