Govor

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi, vsi ostali prisotni en lep pozdrav!

Pričenjam 15. nujno sejo Odbora za notranje zadeve javno upravo in lokalno samoupravo. Obveščam vas, da so zadržani in da se seje danes ne morejo udeležiti naslednja članica in člani odbora: Boštjan Koražija Poslanska skupina Levica, Nataša Sukič Poslanska skupina Levica, Blaž Pavlin Poslanska skupina Nove Slovenije, Branko Grimms Poslanska skupina slovenske demokratične stranke. Prejel pa sem tudi dve obvestili, in sicer, da na seji kot nadomestna članica odbora sodeluje namesto Žana Mahniča Suzana Lep Šimenko Poslanska skupina SDS in namesto Roberta Polnarja sodeluje poslanec Ivan Hršak Poslanska skupina demokratične stranke upokojencev. Obveščam vas, da k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik katere od predlaganih točk, zaradi tega je dnevni red seje določen tako, kot je bil predlagan s sklicem.

Zaradi tega lahko preidemo na 1. IN EDINO TOČKO DNEVNEGA REDA, IN SICER OBRAVNAVO POBUDE DRUŽBE KPL D. O. O. LJUBLJANA ZA ZAČETEK POSTOPKA ZA OCENO USTAVNOSTI TRETJE ALINEJE ČETRTEGA ODSTAVKA 67. ČLENA, POTEM TOČKE C) DRUGEGA ODSTAVKA 67.A ČLENA IN TOČKE B) ČETRTEGA ODSTAVKA 75. ČLENA ZAKONA O JAVNEM NAROČANJU, ki jo bomo opravili oziroma obravnavali na podlagi drugega odstavka 265. člena Poslovnika Državnega zbora.

Za obravnavo te točke imamo na voljo naslednje gradivo: pobudo KPL-ja z dne, 3. julij 2019, mnenje Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora glede predloga za začasno zadržanje izpodbijanih določb zakona z dne, 8. julij 2019, mnenje Vlade Republike Slovenije z dne, 14. avgust 2019 in mnenje zakonodajno-pravne službe Državnega zbora glede pobude za oceno ustavnosti z dne, 28. avgusta 2019.

Na sejo odbora so bili povabljeni predstavniki Ministrstva za javno upravo in Zakonodajno-pravne službe. Naj povem, da je pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti Državnemu zboru kot nasprotnemu udeležencu v postopku, 3. julija poslalo Ustavno sodišče. Odbor kot matično delovno telo v skladu z drugim odstavkom 265. člena Poslovnika Državnega zbora pobudo obravnava potem, ko prejme mnenje Zakonodajno-pravne službe in Vlade. Ker smo zadnje mnenje zakonodajno-pravne službe Državnega zbora prejeli šele 28. avgusta letos so bile šele takrat izpolnjeni pogoji, ki jih določa poslovnik Državnega zbora za obravnavo te tematike in ker po terminskem planu vedno seja pade en dan po preteku roka, ki nam ga je postavilo Ustavno sodišče za odgovor je bila sklicana ta nujna seja v nasprotnem primeru bi lahko to zadevo obravnavali na redni seji dan kasneje. Na tej točki dajem besedo predstavnici Zakonodajno-pravne službe za dodatno predstavitev oziroma obrazložitev mnenja tako glede pobude za začasno zadržanje kot / nerazumljivo/ sami, gospe Metodi Horvat Pirnat. Izvolite.