Govor

dr. Franc Trček

Lep pozdrav vsem skupaj. Začenjamo 4. redno sejo Odbora za zdravstvo. Obveščam vas, da so zadržani oziroma da se seje ne morejo udeležiti kolegica Alenka Jeraj. Trenutno še nisem dobil nobenega pooblastila glede nadomestnih članov.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje z 19. 9. 2019 ste prejeli predlog dnevnega reda seje. Prva točka Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o zdravilih. Amandmaji so se lahko vlagali do petka, 27. 9. 2019. Druga točka je Razno.

V poslovniškem roku ni bilo predlogov za spremembo dnevnega reda in je pač določen takšen dnevni red kot je bil predlagan s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O ZDRAVILIH, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada in je objavljen na spletnih straneh Državnega zbora.

Kolegij predsednika Državnega zbora je 42. seji dne, 12. 7. 2019 odločil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku. Kot gradivo objavljeno na spletnih straneh je na voljo še mnenje Zakonodajno-pravne službe z dnem 18. 9. 2019 in mnenje Komisije Državnega sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide z dnem 20. 9. 2019.

K 1. točki so vabljeni: Vlada Republike Slovenije, Ministrstvo za zdravje, Državni svet, Zakonodajno-pravna služba, Zdravstveni svet Republike Slovenije, Nacionalni inštitut za varovanje zdravja, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Lekarniška zbornica Slovenije, Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke, Zdravniška zbornica Slovenije, Združenje zdravstvenih zavodov ter Rdeči križ Slovenije.

V poslovniškem roku so bili k predlogu zakona predloženi amandmaji koalicije k 1., 2., 6., 7., 8. in 9. členu ter predlog novega 9.a člena in poglavju končna določba.

Pričenjamo torej drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o amandmajih in členih predloga zakona. Kot je nekako praviloma v parlamentarni praksi predlagam, da se razprava o vseh členih in amandmajih združi v skladu s prvega odstavka 128. člena poslovnika. Po opravljeni razpravi bomo opravili glasovanje o amandmajih, nato pa glasovali o vseh členih skupaj. Ali kdo temu nasprotuje? Vidim, da ne.

Besedo dajem državnemu sekretarju dr. Tomažu Pliberšku, ki ga tudi pozdravljam. Izvolite.