Govor

Samo Bevk

Spoštovane kolegice in kolegi. Pričenjam 5. Nujno sejo Odbora za obrambo. Pozdravljam vse prisotne, posebej ministra za obrambo, Karla Erjavca in ostale povabljene.

Obveščam vas, da so zadržani in da se seje ne morejo udeležiti predsednik Vlade Republike Slovenije, gospod Marijan Šarec, predstavnik kabineta predsednika Vlade, načelnica general štaba Slovenske vojske, general major Alenka Jermenc in poslanec Franc Jurša do 10.15. ure. Naknadno se je upravičil tukaj vidim tudi poslanec Matej Tonin. Na seji, kot nadomestne članice in člani odbora s pooblastili sodelujejo oziroma sodelujeta poslanec Primož Sitar bo na seji na mesto poslanca Mateja Vatovca in poslanka Lidija Divjak Mernik bo na seji sodelovala na mesto poslanca Jožeta Menarta.

S sklicem ste prejeli naslednji dnevni red, z edino točko, to je novi nakupi oklepnikov in ostalega orožja za potrebe NATO pakta. Ker nisem prejel predlogov za razširitev dnevnega reda oziroma za umik katere od predlaganih točk z dnevnega reda, je določen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem. Prehajamo / oglašanje iz dvorane/. Prehajamo na prvo točko dnevnega reda, to je novi nakupi oklepnikov in ostalega orožja za potrebe NATO pakta. Poslanska skupina Levica je, 30. avgusta 2019, vložila zahtevo za sklic nujne seje Odbora za obrabo z že omenjeno točko dnevnega reda. Naj povem, da smo edini termin za sklic te seje dobili tako s služb Državnega zbora prav ta trenutek, torej četrtek ob 9. Uri. Lahko bi sicer sklicali v petek, vendar ni bilo nobene sejne dvorane na razpolago. Možno je bilo sklicati sejo še v ponedeljek, ampak ob ponedeljkih odborov ne sklicujemo tako, da je to kar je glede termina je to bil edini možni termin. Zatorej, ker je bilo postopkovno, kolega Mahnič, ne, predno dam besedo predlagatelju, postopkovno poslanec Mahnič. Izvolite.