Govor

Dober dan in lepo pozdravljeni. Pričenjam 7. sejo Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti. Najprej lepo pozdravljam članice in člane komisije in pa seveda posebej toplo pozdravljam vse vabljene na današnjo sejo.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani komisije: gospod Blaž Pavlin. Na seji kot nadomestni člani komisije s pooblastili sodelujejo: namesto gospoda Dejana Kaloha je z nami gospod Boris Doblekar, ga lepo pozdravljam, mu želim dobro delo; namesto gospe Nataše Sukič pa je z nami gospod Primož Siter, ki mu tudi želim dobro delo in lepo pozdravljeni na naši komisiji.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje. S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: obravnava peticije v zvezi s prepovedjo uporabe pirotehnike. Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik katere od predlaganih točk, je določen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo torej na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA – PETICIJA V ZVEZI S PREPOVEDJO UPORABE PIROTEHNIKE.

Na sejo smo vabili ministra za notranje zadeve, generalno direktorico policije, ministra za zdravje, Varuha človekovih pravic, generalnega direktorja Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, vlagatelja peticije, gospoda Tomaža Gorca, ki ga lepo pozdravljam na komisiji, Društvo za zaščito živali Ljubljana, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, Animal angels – Društvo za zaščito in pomoč živalim sveta in njihovim skrbnikom, prim. doc. dr. Ksenijo Tušek Bune… / oglašanje iz dvorane/ Bunc, ki jo res lepo pozdravljam, se opravičujem za napako, Nacionalni inštitut za javno zdravje, prof. dr. Majo Remškar z Inštituta Jožef Štefan ter gospo Saro Savnik, ki nam bo med drugim povedala svojo zgodbo, ki se je zgodila, in sem vesela, da ste danes z nami.

S sklicem seje ste kot gradivo prejeli vlogo z dne 17. januar 2019, ki je objavljena na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem. Pričenjam torej z obravnavo te točke. In naj najprej samo povem na kratko, predem dam besedo predlagatelju te peticije, gospodu Gorcu, da smo torej na Komisijo za peticijo, človekove pravice in enake možnosti prejeli peticijo uradno seveda z več kot 5 tisoč podpisi državljanov v zvezi s prepovedjo uporabe pirotehničnih sredstev. In jaz sem kot predsednica komisije ocenila, da gre za vsebino, ki je zelo pomembna, in zato bomo danes iz različnih vidikov, tudi glede na to, kdo vse je vabljen na to sejo komisije, pogledali, kako pirotehnična sredstva vplivajo na okolje, zlasti na zdravje ljudi, na živali. Prihaja namreč tisti čas, ko bo zopet dovoljena uporaba pirotehničnih sredstev. In prav je, da Komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti, mislim da, trenutno kot edino parlamentarno telo, odkar sem jaz poslanka tega Državnega zbora in sem že kar precej let, še nismo v tako široki zasedbi gostov iz različnih vidikov pogledali, kaj pomeni uporaba pirotehničnih sredstev, zato se mi zdi prav, da danes to razpravo tudi opravimo.

Najprej bom dala besedo vabljenim. Prvi bo dobil besedo gospod Gorec kot predlagatelj peticije, potem bodo dobili ostali vabljeni, kasneje, ko bom zaključila uvodne razprave vabljenih na to sejo, pa bom dala besedo oziroma odprla razpravo poslank in poslancev oziroma članic in članov komisije. Torej najprej dajem besedo vam, gospod Gorec, da bolj natančno in še bolj utemeljite vašo peticijo. Najlepša hvala.

Izvolite.