Govor

Gospa _____

Pozdrav vsem navzočim, da nadaljujem, pravzaprav, odgovor gospoda Verčka – državno odvetništvo se je skupaj s predstavniki Ministrstva za pravosodje in Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, takoj naslednji dan lotilo realizacije 1. točke vašega sklepa in sicer, da sem konkretna, da se v vseh odprtih socialnih sporih predlaga preklic razpisanih narokov in preložitev naroka za nedoločen čas na sodišče. Gospod Verčko je povedal, da je generalni državni odvetnik tako v začetku marca tak dopis tudi napisal in ne bom ponavljala in kolikor je nam znano, mi smo dali še vse spise ponovno še enkrat preveril, noben narok potem ni bil dejansko izveden, tudi… Tako da, v tem delu je sklep realiziran v celoti.

Kar se pa tiče, seveda, že začetih postopkih, potekajočih postopkov, nekateri so, v zelo različnih fazah so bili postopki, pa je bil sprejet dogovor oziroma je državno odvetništvo vsem državnim odvetnikom, ki delajo na konkretnih zadevah, naročilo, da v vseh izvršilnih postopkih, kjer se »iztrjuje« stroške, ki so nastali v odškodninskih sporih zaradi neizplačila dodatka za nego slepim otrokom in so priznani s pravnomočno sodno odločbo, ne vloži predloga za izvršbo. Če je že kje vložen predlog za izvršbo, pa se predlaga odlok izvršbe. Po pregledu konkretnih zadev, po tem sklepu ni bil vložen noben predlog za izvršbo, razen, ugotovili smo v zadevi Bukovič, je državno odvetništvo, naš oddelek v Mariboru, stranki, se pravi tožnici, poslal opomin. To še ni sodni postopek, opomin, do sodnega postopka oziroma vloženega sodnega postopka za izvršbo ni prišlo.

Kar se pa tiče stroškov, ki so bili pa potem kasneje, s konkretnimi sodnimi odločitvami s sklepi oziroma sodbami presojeni, toženi stranki Republiki Sloveniji in pa tudi centrov za socialno delo ob, predvidoma kot drugo toženi stranki, pa ponovno poudarjam tako, kot je že gospod Verčko rekel, da gre za tekoče postopke, da je državno odvetništvo vezano tako na materialno kot procesno zakonodajo in tega v postopku ni mogoče, na nek formalen način preprečit, tako da sklepi s temi stroški so bili izdani, nekateri so postali tudi pravnomočni, poudarjam pa, da v nobenem od teh primerov, pri nobenem sklepu, niti sodbo državno odvetništvo ni vložilo predloga na sodišče za izvršbo. Če ima kdo, mi smo danes pregledali spise, mi tega podatka v naših spisih nimamo. Če se je mogoče to komu zgodilo pa, mi o tem ne vemo.

Moram pa pripomnit, da v posamičnih zadevah, v nekaterih primerih so tožniki, se pravi starši otrok, tožbe celo umaknili in v tem primeru je sodišče prisodilo stroške in v nekaterih posamičnih primerih z imeni zdajle ne, mislim, da nima smisla, so celo tožniki sami, prostovoljno, stroške plačali, ne da bi jih mi na to sploh pozvali z opominom, tako da, državno odvetništvo meni, da je vaš sklep v celoti organiziran, pač, kolikor je to dopuščeno v skladu z materialno zakonodajo o Zakonu o državnem odvetništvu in procesno zakonodajo.