Govor

Miha Verčko

Najlepša hvala. Sam bom kratek. Spoštovana predsednica, spoštovani člani, spoštovani vabljeni.

Kot je bilo uvodoma že povedano, glede te problematike smo se tudi na Ministrstvu za pravosodje res posvetili s kolegi na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, smo iskali oziroma smo jim nudili pomoč, kako najti pravzaprav tiste najboljše, tudi pravno vzdržne rešitve. Tukaj so na pomoč priskočili tudi državni odvetniki, ki najbolj poznajo, pravzaprav so vključeni, sodelovali v teh postopkih, da so te rešitve pravzaprav tudi najbolj praktične. En del, kot je bil povedan, dela je bil, navezava na pripravo ustreznih normativnih rešitev, drug del pa je glede prvega sklepa, glede prekinitve oziroma odložitve postopkov, ki so v teku, no.

Zdaj tukaj bi samo rad uvodoma, pa mogoče potem kasneje v razpravi, še malo več povedal, da 5. 3. 2019, je generalni državni odvetnik na delovno in socialno sodišče v Ljubljani že naslovil predlog, da se vsi naroki, ki so že razpisani, prekličejo in pa da se ne razpisuje več novih narokov. Torej, da se vsi ti postopki, ki so še v teku, ne izvajajo prav zaradi namena in s to obrazložitvijo, da novi stroški strankam ne nastajajo, saj po drugi strani vse te stroške, glede tudi na normativne rešitve, ki se pripravljajo, bo potem povrnila Republika Slovenija tem upravičencem.

Tako da, tudi sam verjamem, da bo zakon in ustrezne normativne podlage, kmalu sprejete oziroma prišle v Državni zbor in bile potrjene. Tako da, glede mogoče samih konkretnih postopkov, pa pojasnil, pa lahko v nadaljevanju, no, zakaj do, recimo, nekaterih sodnih odločb še vedno prihaja. Lahko pa tudi sedaj, če želite? / oglašanje iz dvorane/