Govor

Ivan Hršak

Hvala lepa.

Želi še kdo razpravljati? (Ne.) Če ne, zaključujem razpravo.

Na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa: »Mandatno-volilna komisija Državnemu zboru predlaga, da sprejme sklep, s katerim se v Nacionalni svet za kulturo za dobo petih letih imenujejo: Uršulo Cetinski za predsednico, ter za člane: Mitja Čander, dr. Andrej Gaspari, dr. Maša Jazbec, Iztok Kovač, Jurij Krpan in Marko Vatovec, pri čemer jim mandat začne teči 27. 9. 2019.« Glasujemo.

Kdo je za? (11 članov.) Kdo je proti? (2 člana.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

S tem zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZA RAZREŠITEV IN IMENOVANJE ČLANA UPRAVNEGA ODBORA PREŠERNOVEGA SKLADA, ki ga je Državnemu zboru predložila Vlada. Del gradiva je objavljen pri EPI. Obrazložen predlog Vlade pa ste zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu UDIS. Pri tej in naslednji točki dnevnega reda na seji sodelujeta dr. Tanja Kerševan Smokvina, državna sekretarka in Tamara Vonta, generalna direktorica direktorata za medije, ki jo prav lepo pozdravljam.

Uvodna pojasnila: Na podlagi prvega odstavka 6. člena Zakona o Prešernovi nagradi Upravni odbor Prešernovega sklada sestavlja 15 članov, ki jih na predlog Vlade imenuje Državni zbor iz vrst kulturnih ustvarjalcev ter uglednih strokovnjakov s področja kulture. V skladu z drugim odstavkom 6. člena navedenega zakona, se člani Upravnega odbora imenujejo za štiri leta. Posamezni član pa je lahko imenovan največ dvakrat. Državni zbor razreši člana Upravnega odbora na predlog Vlade iz razlogov, ki so navedeni v četrtem odstavku 6. člena, med drugim tudi, če sam zahteva razrešitev. Isti člen še določa, da se zaradi predčasnega prenehanja mandata članov Upravnega odbora več kot pol leta pred koncem mandata za čas do izteka mandata Upravnega odbora imenuje nadomestni član.

Državni zbor je 12. 7. 2016 imenoval 15 članov Upravnega odbora Prešernovega sklada, med njimi tudi Vinka Möderndorferja, ki je podal izstopno izjavo. Iz navedenega razloga Vlada Državnemu zboru predlaga, da razreši dolžnosti Upravnega odbora Prešernovega sklada Vinka Möderndorferja, ter za preostanek mandata za člana Upravnega odbora imenuje Aleša Novaka.

Želi predstavnica Ministrstva za kulturo svoj predlog dodatno obrazložiti? (Da.)

Izvolite, beseda je vaša.