Govor

Ivan Hršak

Pričenjam 13. sejo Mandatno-volilne komisije. Vse članice in člane komisije, vabljene ter ostale prisotne prav lepo pozdravljam.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji članice in člani komisije: na seji kot nadomestni članice in člani komisije s pooblastili sodelujejo: poslanec Boštjan Koražija nadomešča po pooblastilu dr. Mateja Tašner Vatovca, poslanka Tina Heferle nadomešča Lidijo Divjak Mirnik, poslanec Marko Bandelli nadomešča Mašo Kociper in pa poslanec Jože Lenart nadomešča Braneta Golubovića.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red:

1. Predlog za imenovanje predsednice in članov Nacionalnega sveta za kulturo

2. Predlog za razrešitev in imenovanje člana Upravnega odbora Prešernovega sklada

3. Predlog za imenovanje članov Nadzornega sveta Slovenske tiskovne agencije

4. Predlog za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrožne sodnice na Okrožnem sodišču Mariboru

5. Predlog za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrajne sodnice na Okrajnem sodišču v Mariboru

6. Predlog za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrajne sodnice Na Okrajnem sodišču v Novem mestu

7. Predlog za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrožne sodnice na Okrožnem sodišču v Ljubljani

8. Predlog Sklepa o sestavi in imenovanju predsednika, podpredsednika, članov in namestnikov članov Preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi

9. Ugotovitev prenehanja mandata sodnika porotnika Delovnega sodišča v Mariboru

10. Nadzor po 21. členu Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

10. in 13. 9. 2019 ste prejeli predloga za razširitev dnevnega reda z novima 7.a in 7.b točko, in sicer:

7.a Predlog za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrajne sodnice na Okrajnem sodišču v Kranju 7.b Predlog sklepa o imenovanju članice oziroma člana Slovenske nacionalne komisije za UNESCO.

Ali želi kdo v imenu svoje Poslanske skupine predstaviti stališče o predlogih za razširitev dnevnega reda seje z navedenima točkama? (Ne.) Če ne, v skladu s 64. člena Poslovnika Državnega zbora prehajamo na glasovanje o predlogih za razširitev.

Glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda z novo 7.a točko. Glasujemo.

Kdo je za? (14 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Sedaj pa glasujemo še o predlagani razširitvi dnevnega reda z novo 7.b točko. Glasujemo.

Kdo je za? (14 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Nekatera gradiva za današnjo sejo ste prejeli v varovani predal v sistemu UDIS, saj vsebujejo osebne podatke, ki so varovani na podlagi zakona. V kolikor jih nameravate navajati oziroma v zvezi z njimi sprožati vprašanja, vas prosim za predhodno opozorilo, saj moram v takem primeru v skladu s 101. členom Poslovnika, sejo zapreti za javnost.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZA IMENOVANJE PREDSEDNICE IN ČLANOV NACIONALNEGA SVETA ZA KULTURO, ki ga je Državnemu zboru predložila Vlada. Del gradiva je objavljen pri EPI. Obrazložen predlog Vlade pa ste zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu UDIS. K tej in naslednjima točkama dnevnega reda sem vabil Ministrstvo za kulturo. Pri tej točki dnevnega reda na seji sodeluje dr. Tanja Kerševan Smokvina, državna sekretarka, ki jo prav lepo pozdravljam.

Uvodna pojasnila: Zakon o uresničevanju javnega interesa za kulturo v 16. členu med drugim določa, da je Nacionalni svet za kulturo neodvisno telo, ki usmerja nacionalno strategijo za kulturo. Predsednika in šest članov sveta imenuje Državni zbor na predlog Vlade izmed osebnosti, ki uživajo javni ugled za obdobje pet let in so lahko ponovno imenovani. Predsedniku in članom Nacionalnega sveta za kulturo, ki jih je Državni zbor imenoval 4. 7. 2014 in 21. 4. 2016 poteče mandat 26. 9. 2019, zato je potrebno novo imenovanje za naslednji petletni mandat. Vlada tako predlaga Državnemu zboru, da v Nacionalni svet za kulturo z dnem 27. 9. 2019 za mandatno obdobje petih let imenuje: za predsednico Uršulo Cetinski, za člane pa: Mitja Čandra, dr. Andreja Gasparija, dr. Mašo Jazbec, Iztoka Kovača, Jurija Krpana in Marka Vatovca.

Želi predstavnica Ministrstva za kulturo predlog dodatno obrazložiti? (Da.)

Izvolite, beseda je vaša.