Govor

Marko Oraže

Najlepša hvala za besedo, spoštovani navzoči.

Za Slovence v Avstriji, v zamejstvu, lahko v glavnem ponovim to, kar sta že rekli gospa za Hrvaško in za Italijo.

Tudi pri nas na Koroškem opažamo seveda to, da se ta prostor geografski zelo krči. Sam to močno doživljam v domačem kraju, kjer nas je bilo 95 % Slovencev, po zadnjem štetju zdaj opažam, ko hodi najmlajša v vrtec, da več kot polovica otrok niti ne zna več besede slovensko pri vstopu.

To so največji izzivi za nas vse. Morda celo že pred tem – vrtec, od tretjega leta naprej je eno področje, na katerem bo treba zelo temeljito delati. Morda že nastavek pred tem, od prvega leta naprej vemo. Da je tam možnost pridobivanja jezika največja, da se otroci največ naučijo. To so za nas veliki izzivi. Veliko se govori na koroškem o množičnem število oziroma zelo velikem številu prijav k dvojezičnemu pouku. Dejansko se bližamo že skoraj polovici vseh otrok. Druga plat tega pa je seveda, da jezikovna podoba oziroma kvaliteta jezika pa s tem tudi pada. Pomeni, zelo veliko imamo teh prijav, ki od doma ne govorijo več slovensko. Tukaj si pričakujemo pa upamo seveda tudi na pomoč matične Slovenije, da nam tukaj pomaga.

Začelo bi se pa že s tem, veliko Slovencev se je preselilo v zadnjem času v Avstrijo in opažamo, da jih nikakor ne znamo, ne moremo vključiti v dejavnost koroških Slovencev. Tukaj bi kakšna pozitivna reklama zelo pomagala, da bi jih spodbujali k temu, da se nam pridružijo in s tem seveda tudi »izboljšavajo« našo jezikovno podobo.

Glede poročila s strani urada. Brez pomoči Republike Slovenije in posebno urada in drugih ministrstev, seveda delovanje narodne skupnosti v zamejstvu sploh ne bi bilo mogoče. Hvala za to. Mislim, da imamo dobro sodelovanje. Glede proračunskih postavk in vseh – mi si bomo seveda naprej prizadevali, kar je tukaj tudi omenjeno, za to, da rešimo situacijo manjšinskih medijev, predvsem pri nas, novic. Seveda tukaj upam tudi na to, mi smo z naše strani za proračun predlagali neko vsoto, 200 tisoč. Ni bila ob koncu izplačana ta v celoti. Seveda, morda se to da še popraviti, ker to je pač le neka postavka, ki jo nujno potrebujemo za redno izhajanje do konca leta. Drugače seveda upamo na dobro sodelovanje še naprej in da skupno lahko rešujemo težavo korak za korakom, kakor je to gospod minister povedal.

Hvala lepa.