Govor

Barbara Riman

Hvala za besedo. Barbara Riman, Zveza slovenskih društev na Hrvaškem. Zahvaljujem se za vabilo na sejo. Pozdravljam tisto poročilo, ki smo ga pridobili.

Hotela bi samo povedati, da je to poročilo za Hrvaško dokaj pesimistično. Zdaj, tu sem prebrala en stavek, da je to posledica nenehnega številčnega nazadovanja manjšine. In to je dejansko tako. Tu bi hotela pač prositi, če obstaja možnost, da se na kakršen koli način začne delati ena pozitivna reklama o Sloveniji na Hrvaškem. Saj tam, kjer je slovenska skupnost prisotna in ko uspemo uvesti učenje slovenskega jezika po modelu C, to pomeni dvakrat do petkrat tedensko učenje po 45 minut s tem, da to financira Republika Hrvaška in izjemno se je Zveza slovenskih društev od septembra 2018 pa vse do danes trudila, da bi se število teh šol povečalo, da bi Slovenija na določen način pomagala, da se naredi eno pozitivno vzdušje. Zato, ker število učencev potem raste in dejansko na ta način slovenska skupnost nazaj pridobi tudi tiste, ki se trenutno ne identificirajo kot zamejci oziroma kot Slovenci.

Tu bi dala zdaj primer ene majhne osnovne šole, Klana, če prečkate mejo Jelšane-Rupa, potem zavijete levo. To je šola, ki ima 150 učencev. In po anketi, ki je bila narejena na začetku septembra, se je za učenje slovenščine izreklo več kot 30 učencev. Vsi oni pa imajo slovenske korenine. Hrvaška bo plačala učitelja, s pomočjo Ministrstva za izobraževanje in šolstvo Republike Hrvaške pridobimo učno gradivo. No, vseeno je na določen način potrebno še vzpodbuditi tudi tiste učence, ki se niso odločili, da bi se vključili.

Tako da, to je na določen način prošnja, da nas slišite, ko gre za slovenski jezik, o katerem se pogosto govori.

Hvala lepa za besedo.