Govor

Ksenija Dobrila

Jaz bi se zahvalila za današnje povabilo, za izčrpno poročilo iz katerega izhaja neprecenljiva skrb, ki jo ima Slovenija za vsa naša zamejstva. Imamo paleto vseh segmentov našega družbenega življenja, ki so v pozornosti matice in to nas navdaja z življenjsko silo, tako da vas imamo ob strani. Dovolite mi, da poudarim nekatere ključne misli.

Mi smo - zamejstva - prvi braniki besede. Tudi geografsko smo braniki nekega prostora, kjer se je v preteklosti govorilo slovensko ni tudi čutilo slovensko. Ne smemo si pa zakrivati oči, da se geografski prostor, tudi jezikovni prostor, kjer se govori materinščina – in to govorim za zahodno mejo ampak mislim, da je isto v Avstriji, pa tudi na Madžarskem – nevarno, nevarno krči, kar zna tudi dolgoročno slabo vplivati na osrednjo Slovenijo. Kajti Slovenija ima 2 milijona prebivalcev, to ni taka masa kot recimo je Italija, kjer se demografska kriza zelo pozna. Pravijo, da čez sto let bo samo polovica Italijanov ampak jih bo še vedno okrog 30, 35 milijonov, kar je še vedno nacija, ne. Mi pa smo tak, mali narod in vsaka duša je zelo, zelo pomembna.

Jaz mislim, da bi morali osrednjo skrb posvečati jeziku našemu, našim šolam, našim medijem. Kajti mislim, da, in razviti tako strategijo, ki podpira tudi pridobivanje novih govorcev, kajti v Italiji se na tem področju zelo, zelo trudimo. Naše šole vpisujejo tudi ljudje, ki ne več pripadajo slovensko govorečemu okolju. Govorimo o »desasimilaciji«. Pa tudi pri pridobivanju novih govorcev računamo, da nam pri tem s posebno strategijo in pomočjo priskoči tudi matica.

Mislim, da v vseh zamejstvih tudi ogroža nova tehnologija. Viri, ki jih pridobivamo preko osrednjih državnih portalov, so v italijanščini. In vsa dokumentacija, ki so jo naše družine prejemale pred v Slovenščini, prihaja sedaj z Italijanščino. To se pravi, da se naš jezikovni prostor neusmiljeno krči. Upam, da postavi te ključne vidike pri načrtovanju Vlada v, pod drobnogled in nam pri tem z neko strategijo, jezikovno politiko, pomaga pri načrtovanju za leto 2019. Evo, to so priporočila.

Hvala.