Govor

Peter Jožef Česnik

Zdaj bom rekel sledeče…

Aktivnosti urada so večplastne. Ena izmed glavnih dosežkov, ki jih jaz osebno ocenjujem je, da nam je italijanska vlada za Primorski dnevnik dodala 3,5 milijona za prihodnje leto. Evrov. To je bilo zelo težek zalogaj, ker je bivši italijanski sekretar / nerazumljivo / rekel, da pač zamejski tisk in pa manjšinski tisk, tako hrvaški kot naš, ne bo dobil denarnih sredstev. Mislim, da to je, prvo v mojem klobuku, eno »ekstra«.

Veliko je še drugih, manjših požarov, ki so se dogajali v zamejstvu. Ne toliko na mednarodni sceni, prekooceanski ali pa srednjeevropski. Ampak predvsem v zamejstvu. Tukaj imamo postavke na koroškem, na italijanskem in hrvaškem koncu, pa tudi madžarskem, ki jih še obdelujemo. Nekatere smo uspešno rešili, nekatere še rešujemo. Veliko je stvari, ki jih ne moremo reševati, ker so predmet bilateralnih odnosov in tukaj nam Ministrstvo za zunanje zadeve prihaja na pomoč z nasvetom in kontakti, pa tudi sami delajo na tem področju.

Urad sem prevzel septembra 2018. In vse načrte, ki jih je imel urad pred mojim prihodom in kasneje, smo praktično vsi lahko realizirali, kljub omejenim sredstvom, ki smo jih imeli na razpolago.

Že od začetka letošnjega leta poteka izvajanje vseh načrtovanih aktivnosti, kljub nekaterim novim / nerazumljivo / in mogoče bomo o tem razpravljali na kakšni bodoči seji, ker so posamezne postavke izredno pomembne, vsaj zame so pomembne in mislim tudi za Slovence v zamejstvu.

Seznanili ste se že z izčrpnim poročilom načrtovanih dejavnosti in sredstvih za Slovence izven meja Republike Slovenije za leto 2018. To je bilo pripravljeno ob sodelovanju vseh resorjev, ki se s tem ukvarjajo in urad ima »koordinativno« vlogo na tem področju.

Prav tako pa se trudimo za ohranitev in nadaljnji razvoj slovenske identitete. Tukaj bom poudaril, da 30 let Slovenija ni vlagala v vzdrževanje infrastrukturnih objektov v zamejstvu in del uradnega urada in programa za naslednji dve leti, proračunski, je, da začnemo počasi sanirati različne infrastrukturne probleme naših zamejskih društev, klubov, organizacij. Verjetno ste že zasledili v medijih, da Avstrija kljub temu, da imamo člen 7, ki naj bi dodeljevala določena sredstva Slovencem kot skupnosti na koroškem in štajerskem, tega ne dela. Podobna stvar je v Italiji. Administrativni ukrepi naših sosed so včasih tako negativno nastrojeni, da dušijo obstanek in razvoj. Mislim, da predstavnica iz slovenske strani na zahodni meji lahko to potrdi. Kako bomo to reševali, ne vem. Rešuje se pa korak po koraku, kjer se le da kaj narediti. V kolikor boste imeli glede samega poročila morebitna vprašanja, vam bomo dali kakšna pojasnila, kolikor je to v naši moči in pa v naši domeni kar se tega tiče.

Rekel bi pa to: poudarek mora biti na vzdrževanju slovenstva in naše identitete. Danes zvečer je SloFest v Trstu, to je podobno kot italijanski Spoleto festival, ki promovira italijansko kulturo in vse širom sveta. Mi imamo pa en dogodek – samo - v Trstu. Enkrat na leto. Ali bienalno je dejansko, ne? Bienalno. Jaz bi rad videl, da se ta dogodek lahko financira, da imamo eno leto v Trstu, drugo leto v Celovcu. Ampak to so moje želje. Je v načrtu v glavi, kako bom pa to izvedel z današnjimi finančnim in fiskalnim pravilom, je pa druga stvar.

Hvala.