Govor

Spoštovani članice in člani komisije, minister, vabljeni ter ostali prisotni, lepo vas pozdravljam!

Pričenjam 7. sejo Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji članice oziroma člani komisije: Jože Tanko in Ferenc Horváth. Na komisiji pa kot nadomestni član sodeluje Nik Prebil, ki nadomešča članico odbora, gospo Karlo Urh. Lepo pozdravljam tiste, ki ste se vabilu na današnjo sejo odzvali.

Glede na to, da je seznam vabljenih obširen, ga na tem mestu ne bi prebrala, saj je razviden iz sklica.

Svojo udeležbo je opravičila Andrea Kovač, predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem ter predstavniki Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Še enkrat vse navzoče lepo pozdravljam.

Prehajamo določitev dnevnega reda seje komisije. S sklicem seje ste prejeli dnevni red. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

V skladu s 65. členom Poslovnika Državnega zbora vas obveščam, da bomo najprej prešli na obravnavo 2. točke dnevnega reda, ki je v celoti odprta za javnost. Prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA – SEZNANITEV S POROČILOM VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE O REALIZACIJI NAČRTOVANIH DEJAVNOSTIH IN SREDSTVIH ZA SLOVENCE IZVEN MEJA REPUBLIKE SLOVENIJE V LETU 2018.

Gradivo ste 27. junija 2019 prejeli, ki ga je pripravila Vlada Republike Slovenije na podlagi sklepa, sprejetega na prvem nadaljevanju 2. seje komisije, z dne 21. marca 2019, je bilo objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem.

Za predstavitev obravnavanega gradiva dajem najprej besedo ministru, pristojnemu za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, gospodu Petru Jožefu Česniku.

Gospod minister, beseda je vaša.