Govor

Saša Jazbec

Hvala lepa za besedo. Lepo pozdravljeni.

Če se navežem na ključni oziroma prvi cilj, prvo priporočilo, ki je omenjeno, da Slovenija v 2020 doseže srednjeročni proračunski cilj, bi rada komentirala, da je Slovenija, tako kot je povedal gospod Stančič, leta 2016 izšla iz korektivne roke pakta. Do takrat smo imeli presežen proračunski primanjkljaj. Od leta 2016 smo v tako imenovani preventivni roki pakta. Takrat smo imeli še negativen saldo, v 2017 smo bili potem nekje na pozitivni nuli in lani, 2018, smo prvič dosegli na ravni sektorja država presežek. Presežek je napovedan, načrtovan in ga bomo pač dosegli tudi v letošnjem letu in Slovenija bo s tem trendom rasti oziroma povečevanja presežka nadaljevala tudi v prihodnje, tudi v razmerah nižje gospodarske rasti.

Včeraj je Vlada sprejela predloge državnih proračunov za leti 2020 in 2021, se pravi, to je zdaj ena največja enota in do 15. oktobra, kot je bilo pač to domenjeno, moramo zdaj naredit še preračun za druge enote sektorja država, to je preko 2 tisoč 700 enot, ki vplivajo na skupen saldo in da bi tako, kot smo v bistvu napovedali že v programu stabilnosti, aprila letos, da bomo tudi nadaljevali s tem trendom in srednjeročni proračunski cilj, se pravi, »medium-turn objective«, ki je po evropskih pravilih za Slovenijo strukturni primanjkljaj v višini 0,25 odstotkov BDP, je dejansko pač dosegljiv v letu 2020.

Ob tem naj omenim, da pravilo dolga, se pravi, to je drugo pravilo, po katerem evropska komisija ocenjuje, skladno z evropskimi fiskalnimi pravili, da to pravilo Republika Slovenija izpolnjuje, da ga znižujemo in da smo v bistvu v obdobju 2015 do 2018, na tem segmentu najuspešnejša država članica. Seveda je pa stanje javnih financ, to ni pač ena kar svoja spremenljivka, kajne, to je odvisno od vseh sistemov – od sistema zdravstva, davkov, pokojnin in tako naprej in je v bistvu to stanje odvisno od vseh strukturnih reform, ki so v pripravi in v bistvu, Ministrstvo za finance na vseh teh področjih opozarja, da morajo bit rešitve na teh področjih, ki so zdaj vsa v teku, v obravnavi, da morajo biti javno finančno vzdržne.

Hvala lepa.