Govor

Igor Peček

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi! Začenjam 53. sejo Odbora za zadeve Evropske unije.

Obveščam vas, da sem do začetka seje prejel dve obvestilo o odsotnosti, in sicer poslanec Boris Doblekar je odsoten, prav tako poslanec gospod Franci Kepa, oba zaradi službenih obveznosti. Prejel pa sem tudi pooblastilo Poslanske skupine NSi, in sicer poslanec gospod Jožef Horvat nadomešča poslanca Blaža Pavlina in pa pooblastilo Poslanske skupine SAB, poslanec Marko Bandelli nadomešča poslanca mag. Andreja Rajha. Še eno pooblastilo, in sicer poslanec gospod Dušan Šiško, nadomešča poslanca gospoda Zmaga Jelinčiča Plemenitega.

Obveščam vas, da so na sejo povabljeni poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije, predstavniki Vlade, predstavništva Evropske komisije v Sloveniji in Državnega sveta. Vse navzoče prav lepo pozdravljam!

Prehajam na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora. V poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo. V sladu z dogovorom med Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Ministrstvom za infrastrukturo ter v skladu s 65. členom Poslovnika Državnega zbora, ki mi omogoča, da lahko med sejo spremenim vrstni red obravnave posameznih točk, predlagam, da zamenjamo vrstni red obravnave 2. in pa 3. točke, tako da najprej začnemo z obravnavo 1. tičke, potem 3, 2 in na zadnje 4. točke dnevnega reda.

Ali kdo od prisotnih temu nasprotuje?

Ugotavljam, da ne. S tem je določen dnevni red seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PRIPOROČILO SVETA V ZVEZI Z NACIONALNIM REFORMNIM PROGRAMOM SLOVENIJE ZA LETO 2019 IN MNENJE SVETA O PROGRAMU STABILNOSTI SLOVENIJE ZA LETO 2019. Evropska komisija je 5. Junija 2019 objavila horizontalno poročilo in priporočila za posamezne države članice. Priporočila so sicer praviloma objavljena v mesecu maju. Letos so bila objavljena nekoliko kasneje zaradi volitev v evropski parlament. Na junijskem zasedanju Evropskega sveta je na podlagi horizontalnega poročila potekala tudi razprava o priporočilih za posamezne države članice. Dele, ki zadevajo politike zaposlovanja je Svet za zaposlovanje, socialno politiko, zdravje in varstvo potrošnikov odobril 8. Julija 2019. Svet za ekonomske in finančne zadeve je priporočila sprejel 9. julija 2019.

Zdaj pa prosim najprej dr. Stančič Zorana, vodjo predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, da nam predstavi priporočilo sveta v zvezi z nacionalnim reformnim programom Slovenije ter mnenje sveta o programu stabilnosti Slovenije za leto 2019. Izvolite dr. Stančič.