Govor

Berto Menard

Spoštovani gospod predsednik, cenjeni minister, gospe in gospodje, prav lep pozdrav v mojem imenu in v imenu občine Logatec.

Logatec je hitro razvijajoče-se mesto s podeželjem. In skozi to imamo tudi veliko priseljeni, okrog 180 do 200 rojstev vsako leto, kar nas zelo veseli. Tudi se zavedamo, da smo v preteklosti in tudi danes več pojedli, kot smo v tej naši državi zaslužili. Zavedamo se pa tudi, da smo to našo lepo državo dobili samo skozi kultura, ki je bila v preteklosti, seveda današnje dni zelo močna. Zavedamo se tudi, da je samo znanje tisto, ki nam bo to lepo državo ohranilo. Kajti znanje, ki ga prodamo skozi pošteno delo je tisto, ki nas pelje naprej in tudi da kvalitetno življenje.

V Logatcu smo prišli do stiske, ko s proračunom ne moremo zagotavljati vseh potreb, ki so nam nekako zadane. Zato smo se s pismom obrnili na vse tiste poslance, ki so na našem območju bili izvoljeni, poslali tudi na ministrstvo in tudi v Državni svet, tako da sem vesel, da je danes do tega dogovora prišlo in upam, da bomo s skupnimi močmi rešili ta problem.

Mi imamo 3 osnovne šole, ki so vse polne. Želimo zamenjati tudi šolski okoliš, zato ker v Rovtah je nekaj še prostora. Seveda na obeh šolah, v dolenjem Logatcu Osnovna šola Osem talcev in v gornjem Osnovna šola Tabor, pa bo treba nekaj nazidati, prizidati, nekaj imamo težav s poplavnimi študijami vendar te stvari rešujemo. Problem bomo imeli s finančnimi sredstvi. Očitano nam je bilo, da smo bili pasivni, da nismo na tem področju nič naredili, vendar v preteklosti smo imeli mi zalogo, našo vojašnico, kjer je bilo zelo veliko razredov za naše učence. Vendar leta 2014 smo imeli žled in takrat se je Ministrstvo za obrambo, tudi civilna zaščita odločila, da te prostore ima za svoje potrebe in kakor veste imamo danes gor tudi begunce in prosilce za azil.

Tako, da vemo, da si moramo sami pomagati. Pričakujemo pa od države, da bi dobili neko sofinanciranje. In na pogovor / nerazumljivo / sem vesel, da se v to smer razmišlja. In upam, da bomo skupaj ta problem rešili.

Prav je tudi tako, kot je razmišljal gospod Horvat, da je treba normative še enkrat prevetriti. Kajti zdi se mi, da so ti normativi previsoki in da bomo z našimi sredstvi, z našo dodano vrednostjo, ki jo naša podjetja zaslužijo, težko to tudi peljali. Mi se velikokrat zaženemo v neke standarde, zadaj pa nimamo sredstev, da bi to pokrivali.

Glejte, smo pred novo finančno perspektivno. V novi finančni perspektivi so večinoma namenjena spet sredstva za mehke vsebine, mi pa osnovnih stvari, infrastrukture še nimamo urejene. Nekatere evropske države so si v novi perspektivi, si bodo zagotovile, da bi ne za mehke ampak za trde vsebine še nekaj sredstev bilo in se mi zdi, da bi bilo prav, da tudi naša država, ki na tem področju, področju infrastrukture smo še zelo šibki, naj si bo področje šolstva, vzgojnega varstva, kulture, cest, vodovoda in drugega, da ne naštevam, kajti to so teme za druge odbore.

Še enkrat hvala lepa, da ste ta odbor danes sklicali. Upam, da ste me razumeli, da sem v stiski. Rad bi pomagal, mi smo občina, ki nismo zadolžena skoraj nič, okrog 200 tisoč evrov za vrtec v Rovtah, ki smo ga tudi s pomočjo ministrstva zgradili.

Še enkrat pa poudarjam – sem vesel ko vidim mlade mamice ko vozijo dvojčke. Na podeželju je zelo veliko otrok, kar je tudi razveseljivo, kajti samo otroci so pravi razvoj družbe na katerem vsi mi slonimo.

Še enkrat hvala lepa in upam, da bomo skupaj uspeli.