Govor

Tadej Bevčan

Hvala najprej za povabilo na to današnje srečanje. In se pridružujem ministrovemu mnenju, ko je omenil, da je dobro, da se o teh stvareh tudi pogovarjamo tukaj v Državnem zboru.

Občine smo, jasno, finančno še nekoliko podhranjene. Tudi ta sistem povprečnin in tudi dogovorov, ki so bili na poti pa danes niso uspeli kljub temu povečanju, ki ga je državna sekretarka predstavila, so premajhna za to, da bi lahko uspešno izvrševali naše naloge na področju vzgoje in izobraževanja v smislu zagotavljanja infrastrukturnih pogojev, bodisi za vrtce bodisi za šole.

Številke, ki so bile predstavljene, torej 13 tisoč 500 mest v osnovnih šolah, tem številkam lahko dodamo še mest, ki manjkajo v vrtcih. In če te številke nekje preračunamo v investicije oziroma potrebne novogradnje, lahko kar hitro govorimo o 75 milijonih evrov za potrebe investiranja v osnovne šole. In to ob pogoju, da bi se dejansko vsa ta mesta dejansko razdelila skladno s povprečjem naših učenk in učencev na posamezen oddelek, pa vemo, da temu ni tako ampak predvsem v manjših krajih so ti oddelki manjši. Če tem 75 milijonom dodamo, jasno, vsaj še enkrat toliko tudi za sofinanciranje investicij v vrtce, se nam številka podvoji, torej 150 milijonov – in to samo za novogradnje, brez upoštevanja oddelkov, ki so po različnih občinah seveda nujno potrebni samih prenov. Tako, da govorimo res o zelo visokih sredstvih, ki jih občine potrebujemo in bomo dolžne in bomo morale seveda v prihodnosti zagotavljati za samo izvedbo teh investicij.

In tukaj je v bistvu naše sporočilo, bom rekel relativno preprosto - sami enostavno ne zmoremo. Iz sredstev, ki jih kot občine imamo, ne zmoremo pokrivati vseh teh investicij. Zato si seveda tudi mi želimo, da pride do razpisov Ministrstva za izobraževanje za sofinanciranje izgradnje vrtcev in šol. In ta sredstva nam bodo, jasno, še kako prav prišla. Številke, ki so bile doslej predstavljene s strani gospoda ministra, torej sredstva, ki so predvidena za prihodnje obdobje, so po moji oceni manjša od tisti, se pravi potreb, kjer so projekti praktično že pripravljeni, kjer že čakajo na sofinanciranja. Kaj šele za vse tisto, kar se bo še sproti pojavljalo v naslednjem obdobju.

Zagotovo nam vsako povišanje, ki bo doseženo v tem obdobju priprave in sprejemanja proračunov za prihodnji 2 leti, bodo dobrodošla in kot Skupnost občin Slovenije absolutno podpiramo današnjo razpravo in tudi prizadevanja Državnega zbora za to, da se ta sredstva povišajo.