Govor

Jernej Pikalo

Hvala lepa, gospod predsednik, in seveda spoštovani poslanke, poslanci in ostali predstavniki tudi lokalnih skupnosti.

Zdaj mene veseli, čeprav bo izgledalo mogoče včasih smešno, da lahko imamo danes to razpravo. Veseli me zato, ker, kot ste sami rekli, je to naša skupna skrb. Zatorej hvala, da ste sklicali ta odbor, zato da se lahko pogovarjamo o tem kako investicije v osnovne šole ali bolje, da bom zelo natančen, sofinanciranje investicij vrtce in pa osnovne šole občinam ne poteka tako, kot bi moralo.

Zdaj, to ne poteka ne od včeraj, ne od predvčerajšnjega ampak seveda od leta 2011. Leta 2011, kot mi vsakem dopisu in za vsakega mi je žal, ki ga moram podpisati, mi napišemo »od leta 2011 pač zares ni bilo razpisa za sofinanciranje občinam za vrtce in osnovnošolsko infrastrukturo«. Zdaj, raje vam ne povem, da ko sem prišel – ampak to je v tej luči pravzaprav nepomembno – ko sem prišel na ministrstvo leta 2018, da smo neke stvari iz leta 2008 poplačevali. Ampak o tem raje kdaj drugič. To vam povem zgolj in samo ilustracija, kakšen zaostanek pravzaprav zares imamo. Torej, leta 2011 je bil zadnji razpis, ki je zagotavljal 21,5 milijona evrov proračunskih sredstev, od tega je 7,5 milijonov zagotavljal za vrtce. In tu je šlo za zagotavljanje 11 izbranih projektov. 14 milijonov je bilo namenjeno za osnovne šole in spet je šlo za sofinanciranje izbranih desetih projektov. Torej, skupaj smo imeli 21 projektov, od malih rekonstrukcij in dozidav, pa seveda do celovitih novogradenj. Ministrstvo za izobraževanje, vsaj kakor se jaz spomnim, pa me bo mogoče kdo dopolnil, nikoli ni zares financiralo dokumentacije – to so občine naredile same. Financirali pa smo gradbena obrtniška dela in pa seveda inštalacijska dela, kot rečeno v različnih deležih, tudi tako kot določa Zakon o financiranju občin, torej v različnih deležih od 60 do 100 %.

Tisto, kar ste citirali, je seveda tudi naše mnenje. In razveseljiva novica v tem smislu je, če bo seveda ta Državni zbor, še prej pa vlada v četrtek potrdila proračun in bo razrez proračuna, da bomo, seveda takoj ko bo proračun postal veljaven, tudi izvedli razpis. V enem letu 5 in v naslednjih letih naslednjih 5 milijonov. Torej, zdaj, če bi to raztegnili na 4 leta ampak seveda nimamo štiriletnega proračuna, potem bi to bilo 20 milijonov v štirih letih. zdaj, če mene vprašate, seveda je to premalo. Ampak premalo je zaradi tega, zato ker, ja, skoraj desetletna luknja. 10 let je od leta 2011 in skoraj desetletna luknja, kot rečeno, na tem področju zija. In mi imamo, vsaj planiranih in upam, da se to v tem procesu ne spremeni, kot rečeno, vsako leto 5 milijonov in seveda bomo zelo hitro, takoj ko bo mogoče, tudi objavili razpis za sofinanciranje. Pri nas je namreč to vedno šlo po razpisu in ta razpis je pa bil v dveh formah, v dveh oblikah – včasih je bil skupen, včasih je pa bil tudi posebej za vrtce in posebej za osnovne šole. Tako, da to bomo videli potem kaj je najbolj optimalno, čisto iz tega vidika, da pridemo do, da čim prej pridemo do rezultatov in seveda potem tudi sofinanciranje.

Mi bi seveda želeli, da je tempo tega sofinanciranja višji. Želeli bi, da se ta tempo, če drugače ne, če pač je ta realnost pri kateri smo, kajti ministrstvo ima pravzaprav edina, bom tako rekel, razvojna sredstva, ki jih ima, so sredstva za znanstveno-raziskovalno dejavnost, nekaj za visoko šolstvo ter edino, kar še potem preostane od zares razvojnih sredstev, je sofinanciranje občinskih investicij, o čemer danes govorimo. Vse ostalo so transferji, so plače, so, če hočete, zakonske obveznosti. In to je tudi tisto, kar je premier večkrat v zadnjih dneh spomnil, torej na izrazito neugodno strukturo proračuna. To je samo končni odraz te zgodbe.

Torej upam, da bomo dvignili tempo in upam, če že to ne, pa da bomo vsaj v letih 2022 in pa 2023 lahko nadaljevali. Kajti mi bi lahko izvedli tudi štiriletni razpis, seveda za to potrebujemo soglasje Ministrstva za finance za leti 2022 in 2023. Za leto 2022 bi lahko bilo 80 % investicijskih sredstev, za leto 2023 60 %, to nam, kakor razumem, zakon dovoljuje, tako da mi se definitivno trudimo v to smer. Bi pa, če bo volja tega Državnega zbora tako in jaz bom rekel, da bom vesel, če bo volja tega Državnega zbora, če bi pa seveda bila sredstva višja že za leto 2020, bi bil pa tudi jaz izjemno vesel.

Naj bo toliko za uvod, pa bomo potem verjetno še kaj rekli.

Hvala.