Govor

Drago Vogrinčič

Vsem skupaj eno lepo dobro jutro.

Jaz sem župan občine Cankova / nerazumljivo /, ene male občine ampak lepe občine. Pa me ni sram, da tudi v moji občini živijo Romi.

Moramo biti pošteni. Jaz jih poznam zdaj 40 let, ker pač živim v tistem okolju. Če bi naredili analizo kaj se je v 40 letih spremenilo, bi prišli do res enih podatkov, ki se jih nebi smeli sramovati.

Vendar jaz mislim, da je ta zadeva malo širšega pomena. In da bi se vsi skupaj, celotna družba morali zavedati, da z njimi pač skupaj živimo. Če hočemo z njimi skupaj živeti, jih moramo tudi enakopravno vzeti v okolje in jim nuditi tisto, kar nudimo vsem ostalim. Oni morajo imeti iste pravice, vendar tudi iste dolžnosti. Dejstvo je, da, če jaz imam prave podatke, nekje 12 tisoč 800 Romov živi v celi Sloveniji, nekje 2800 jih je v Pomurju. V Pomurju, bom rekel izstopamo definitivno. Ampak zakaj izstopamo? Zato, ker jih je družba enakopravno obravnavala, da se jih niso sramovali in da so jim pač dali okolje, v katerem so jih vključevali. Vendar v tem trenutku, jaz bom rekel ena mala občina Cankova, kjer imamo cca. 9900 prebivalcev, imamo čez 200 Romov, to se pravi 11 %, 12 % populacije. Populacija se nenehno manjša. Romi več nimajo otrok, kot so jih imeli – po 5, 6. Jih imajo enega, dva. Ti Romi, bom rekel nimamo več takih težav z njimi, da bi prihajali in odhajali v šole. Tako, da moramo biti, ampak še vedno moramo biti pošteni. / nerazumljivo /, da so za vas vsi enaki, ne. Ampak malo si pač natočimo tudi čiste vode danes, smo pač v Državnem zboru, imamo malo še do njih negativni prizvok. Mi v Občinskem svetu Občine Cankova imamo svetnika, romskega, ki je zelo mlad fant, zelo konstruktiven. Je pa dejstvo, da s tem, ko se je zaprlo marsikatero delovno mesto, so zdaj ti ljudje izgubili delo. In država s tem, ko je pač zdaj socialne transferje dvignila in več ali manj tudi omejila, smo naredili - kaj? Ljudje sedijo doma, se zbudijo in grejo spat, ne vedo, kaj bi, ker jim ne damo dela. Treba jim je omogočiti okolje, v katerem bodo lahko delali, v katerem bodo lahko tudi ustvarjali. V moji občini imamo v štirih vaseh romsko populacijo, imamo še v eni, kjer res nimamo urejenega, na žalost, še danes govorimo o vodi pa o kanalizaciji, kar je za mene nedopustna zadeva. Tudi v šolo v letošnjem letu se je vpisal samo en romski učenec v prvi razred osnovne šole. Goričko je občina z veliko specifiko, to moramo vedeti, zato ker neposredno mejimo na avstrijsko mejo, z več vidikov. Prvič, fiktivno so se ljudje za stalno prijavljali v Avstriji, zaradi dvojne obdavčitve, vse ostale stvari še naprej koristijo pri nas, kot bi pač bili. Ampak je sem ugotovil, v Ratgesburgu je bilo na eni hišni številki prijavljenih 65 naših državljanov, kar njim nič ne pomeni, samo toliko, da nekaj kasirajo. Dejstvo je tudi to, da nimamo niti enega naselja še legaliziranega, in tu pričakujemo res optimalno podporo.

Predvsem bi se morali vsi skupaj zavedati, da bi morali začeti razmišljati malo drugače - nagrajevati bi morali pridne, tiste, ki nekaj delajo, nekaj ustvarjajo. Na koncu so tisti, ki so pridni, kaznovani. Mi v Pomurju smo velika specifika, vi samo poglejte, kaj dela Madžarska za svojo populacijo. In če mi ne bomo spremljali teh trendov, se nam piše zelo slabo. Prebivalstvo se nam katastrofalno stara in manjša. Mi bomo imeli katastrofalne medgeneracijske težave, tako z romsko populacijo kot neromsko populacijo. In če ne bomo tu skupaj našli nekega konsenza in tudi tem lokalnim manjšim občinam zagotavljali tistih optimalnih pogojev, mi verjemite, da se vsaki državi piše zelo slabo, če bo imela samo dobre mestne občine in primestne občine, lokalne, tiste na robu, pa bomo cepali od zadaj, in se tudi državi nič ne dobro ne piše.

Moja želja je predvsem to, da ta pododbor - sem zelo vesel, da ste ga sklicali, mi bi se morali večkrat pogovarjati, večkrat bi morali najti neke cilje in res povedati, kako in kaj. Jaz sem bil dostikrat proti, ko sem slišal, da so v šolah uvajali romskega pomočnika, ker je za moje pojme to neupravičeno, ker smo že v startni osnovi otroke v osnovnih šolah diskriminirali na ta način, da smo jih izkazali, ker pač mora biti še en romski. Lahko je ta romski pomočnik, ampak ne v razredu, izven šolskih dejavnosti. Moramo pa biti pošteni, da so naši Romi, ne vsi, v Beltincih je razlika, Gorički so, ampak še enkrat poudarjam, dejstvo je, če jim ne bomo zagotavljali enakopravnih pogojev, socialni status pri nas se je zelo izboljšal. Jaz bi bil zelo vesel, če bi prišli pa bi malo pogledali te vasi. Te vasi so si ljudje zgradili več ali manj sami in mi moramo to raven zadržati. In tem ljudem, ki so res pridni, tudi pomagati. Nedopustno je, da se mi danes pogovarjamo, občina Cankova, ki je res majhna, mi imamo 50 kilometrov cest, in glavarina, ki jo dobimo, ni variante, da bi obstali. Zakaj jaz danes govorim tudi o glavarini, čeprav to ni v kontekstu romske populacije, ampak je zelo pomembno tudi za razvoj, če hočemo v sožitju živeti še naprej. Tu bomo morali najti neko zadevo, ker te majhne občine, če ne bodo poseljene, verjemite mi, se državi ne piše nič dobro.

Hvala lepa.