Govor

Marija Soje

Jaz sem Marija Soje, občina Rogaševci, direktorica občinske uprave, župan me je pooblastil. Dobila sem tudi pooblastilo občine Kuzma, župana.

In sicer goričke občine smo sosednje občine. Pojavljajo se podobni problemi pri nas. Predvsem glede urejanja prostora. Veste, da romska naselja je potrebno urejati s podrobnimi občinskimi načrti in to tudi zahteva določena finančna sredstva in pač veliki zalogaj za male občine. Mi mamo 3300 prebivalcev, od tega imamo okrog 400 Romov v štirih naseljih. Zaselkih, v bistvu so tudi dislocirana od osrednje vasi. Nekaj smo že uspeli, moram reči, da imamo pozitivne učinke s sodelovanjem z MGRT-jem. Smo dobili sredstva za urejanje kanalizacije v dveh naseljih. S tem, da vedno čakamo, ne. mi imamo stara gradbena dovoljenja in čakam na razpis, zdaj smo izpadli zato, ker se pač ureja na dolenjskem vodovod. Čakamo kdaj bo - veste, ljudje so pa nestrpni. Zdaj, v enih naseljih smo uredili, v dveh pa ne. In potem je spet to problem, da delamo še razlike med njimi. Imamo tudi lastniško neurejena razmerja, za katera niti ni jasno ali jih želijo urejati. Veste, dosti jih dela v Avstriji, ker smo mejna občina, oni ne plačajo dohodnine pri nas, se izogibajo in zato nočejo biti lastniki, ne. lastniki pa so itak neki umrli in 12 jih je gor na eni parceli. To so vse znani problem, ki smo jih že obravnavali na katerih komisijah. Prav tako pa se pojavljajo pač ta neplačevanja gospodarske javne infrastrukture. Imamo tudi problem zaračunati komunalni prispevek – ali jim zaračunati? Boljše je, mi smo uredili kanalizacijo na način, da smo jih priklopili na kanalizacijo in jim uredili, neki prispevek so dali k gradnji ampak komunalnega prispevka jim ne zaračunaš, ker ga itak ne bodo plačali. Ker jurja 200 ali pa tisoč 500 pač ne bodo plačali. In potem se jim vsedemo na nepremičnino, ki ni njihova last. Na kaj? Mislim, to je tak začaran krog. Želimo pa res, da so naselja urejena, recimo odvoz odpadkov imamo urejen. Naselja, pač tam kjer so zaposleni, oni sami za sebe zelo posrbijo, ne.

V glavnem to so pa, želimo v bistvu razpis na katerem bomo lahko kandidirali za, v bistvu bi bilo potrebno nameniti malo več denarja, 3 milijone je absolutno premalo za urejanje. In tu bi, če bi bilo več ali pa vsako leto nekaj več denarja, ni problem, da se držimo nekega reda in da je kontrola nad vsem tem. Samo, da je. In potem se to lahko v nekem doglednem času uredi.

To je z moje strani. Hvala.